Alles over Architectuur

'We zijn in Nederland gewend geraakt aan te grote, slecht ontworpen woningen'

'We zijn in Nederland gewend geraakt aan te grote, slecht ontworpen woningen'

Nederlanders wonen relatief in grote woningen. Maar die woningen zijn vaak een verspilling van vierkante meters vanwege de inefficiënte manier waarop ze zijn ontworpen.

Rotterdamse sloopwoede woekert voort: wanneer stopt deze destructieve zelfhaat?

Rotterdamse sloopwoede woekert voort: wanneer stopt deze destructieve zelfhaat?

Rotterdam gaat onverminderd door met het slopen van zijn historische ziel. Ook het historische Grand Hotel Central moet wijken voor troosteloze nieuwbouwtreurigheid, schrijft Servaas van der Laan.

John Habraken, 2013. Beeld schwarzpictures.com

John Habraken: 'De mens huisvest zich niet meer; hij wordt gehuisvest'

N. John Habraken (1928-2023) is afgelopen zaterdag overleden. Zijn hele werkende leven wijdde hij aan het veranderen van hoe we de woningbouw benaderen. Midden in de wederopbouwtijd bepleitte hij een fundamentele nieuwe manier om het woningbouwproces in te richten, met als doel de bewoner weer controle te geven over hoe hij of zij wilde wonen.

V&D-Haarlem uit 1934, hier in 1976. Foto Noord-Hollands Archief

Groot, diep en donker: hoe steden worstelen met de transformatie van hun V&D-erfgoed

Sinds het faillissement in 2015 van V&D staan veel warenhuizen van de keten te wachten op een nieuwe rol in het winkellandschap. De panden, meestal op prominente plekken in de stad, zijn uiterlijk heel verschillend maar hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal groot, diep en donker. Vooral voor de naoorlogse panden blijkt herbestemmen niet eenvoudig.

Soeters ontwierp onder meer het stationsgebied en stadhuis van Zaandam.

Toparchitect Soeters stopt: 'Direct gevolg van overheidsbeleid'

Toparchitect Sjoerd Soeters stopt na een carrière die 45 jaar besloeg. Zijn beslissing noemt hij een 'direct gevolg van het ondoordachte woonbeleid van de regering.'

Marc Koehler in gesprek met Vastgoedmarkt tijdens de Provada 2023.

Superwood: sociale, houten stadsblokken rondom mini-bos

Betaalbare, duurzame en sociale stadsblokken rondom een mini-bos met een modulair, prefab houten bouwsysteem; dat is Superwood in een notendop. Architect Marc Koehler is de bedenker, samen met de ontwikkelaar MaMa Pioneers.

Landschapsarchitect Steven Delva: 'Misbruik kapitalistisch systeem om te vergroenen'

Landschapsarchitect Steven Delva: 'Misbruik kapitalistisch systeem om te vergroenen'

'We proberen met creatieve ideeën te komen, zodat groen geen geld kost maar juist waarde oplevert,' zegt landschapsarchitect Steven Delva, bekend van onder andere The Pulse op de Zuidas in Amsterdam, in de nieuwste podcast van Jong Geleerd, Oud gebouwd.

Foto: Peter Lodder

'Dit gebouw had nergens anders kunnen staan dan in Nederland'

Het nieuwe appartementencomplex Sluishuis aan het Amsterdamse IJ had nergens anders in de wereld dan in Nederland kunnen staan. 'Het staat symbool voor de Nederlandse ondernemersgeest en de eeuwigdurende strijd tegen het water.'

Foto: Peter Lodder

Dit is volgens ster-architect Bjarke Ingels de oplossing voor de wooncrisis

De wereldberoemde Deense architect Bjarke Ingels geeft in de Vastgoedmarkt-podcast Zomergasten zijn visie op architectuur en de vastgoedsector. Ook denkt hij de oplossing te hebben voor het probleem van de steeds duurdere woningen.

Foto: Peter Lodder

Toparchitect Bjarke Ingels in nieuwe podcastserie Zomergasten

Deze zomer kun je zelfs op het strand, de boot of op de camping luisteren naar inspirerende vastgoedverhalen. In de podcast Vastgoedmarkt Zomergasten geven prominente sprekers hun visie op de vastgoedsector. De serie wordt afgetrapt door de wereldberoemde ster-architect Bjarke Ingels.