Vrouwen doorbreken glazen plafond

Vrouwen doorbreken glazen plafond
Annet Bertram (links), Cindy Rombouts (midden boven), Nicole Maarsen (rechts boven), Sophie van Oosterom (midden onder) en Heleen Aarts (rechts onder).

De Nederlandse wereld van het commercieel vastgoed is geen mannenbolwerk meer. Vrouwen zijn doorgedrongen tot topposities bij grote vastgoedorganisaties en moeten tot de belangrijkste beslissers worden gerekend.

Dat concludeert Vastgoedmarkt op basis van zijn nieuwe top 100 beslissers op de beleggingsmarkt in Nederland. Nicole Maarsen staat zevende als directeur Vastgoed van vermogensbeheerder Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Maarsen deelt die positie met Cindy Rombouts, directeur Finance & Risk bij dezelfde organisatie.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance speelt een belangrijke rol bij het doorbreken van het glazen plafond. De directie bestaat daar voor de helft uit vrouwen, met een man als directievoorzitter: Arthur van der Wal. Op de hoogste positie zit bij het Rijksvastgoedbedrijf wel een vrouw. Directeur-generaal Annet Bertram is terug te vinden op de twaalfde plek op de ranglijst van beslissers op de beleggingsmarkt.

Andere vrouwen in de top twintig zijn Heleen Aarts, ceo van ontwikkelende woningbelegger Amvest, en Sophie van Oosterom, ceo voor het Emea-gebied bij vermogensbeheerder CBRE Global Investors. Opvallend is dat vrouwen veel beter zijn vertegenwoordigd in de top van de ranglijst dan in de staart. Van de bovenste twintig bestaat een kwart uit vrouwen. Bij de onderste tachtig op de ranglijst vastgoedbeslissers staan vier vrouwen en dat komt neer op een twintigste.

Daniëlle Gans is directeur Noordwest-Nederland bij de sector real estate van ABN Amro en staat op plaats 26. Femke van Oest haalt als gedeeld managing director van vermogensbeheerder M7 Real Estate de 45e plaats. Melanie Grüneke is head of country Netherlands bij vermogensbeheerder Real I.S. en staat op plek 70. En Monique Maarsen haalt plek 91 als algemeen directeur van beleggende ontwikkelaar Maarsen Groep.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.