'Veel horecabedrijven en winkels Amsterdam zien bankroet naderen'

'Veel horecabedrijven en winkels Amsterdam zien bankroet naderen'

Veel horecaondernemingen en winkels in Amsterdam stevenen door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus af op een faillissement.

Daarbij dreigen naar schatting 50.000 banen dreigen te verdwijnen, waarschuwt het Amsterdamse bedrijfsleven in een open brief aan de fractievoorzitters in de gemeenteraad. Ondernemingen in Amsterdam zijn extra kwetsbaar vanwege afhankelijkheid van buitenlandse toeristen en hoge huur.

'Wij roepen de gemeenteraad Amsterdam op om deze kaalslag te voorkomen', aldus Hans Bakker, voorzitter VNO-NCW Metropool Amsterdam. De briefschrijvers willen dat de fractievoorzitters zich inzetten voor uitstel van of korting op huurverplichtingen. Ook moeten de aangescherpte regels tegen de toeristische drukte uitstel krijgen. Verder pleiten de bedrijven voor verruiming van de bestaande regeling waarbij ondernemers maximaal 90 procent van de loonkosten terugkrijgen. Daarnaast moet het makkelijker worden om overbruggingskredieten te verkrijgen waarbij de overheid borg staat.

Water tot aan lippen

De Amsterdamse economie wordt in verhouding sterker geraakt door de coronacrisis dan de Nederlandse economie in haar geheel, stellen de briefschrijvers. Hoewel bedrijven in de horeca en detailhandel al maximaal gebruikmaken van de steunregelingen, komt het water hen toch 'tot aan de lippen'. Naast loonkosten is de huur een grote uitgavenpost.

De vooruitzichten voor een groot aantal Amsterdamse bedrijven zijn zelfs met eventuele versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus somber. 'Dan gaan Amsterdammers een café, restaurant of winkel weer bezoeken, maar de buitenlandse gasten blijven voorlopig nog weg. Een rendabele exploitatie zal voor deze ondernemers te laat komen. Zij zullen de coronacrisis niet overleven.'

>> Zie ook: Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.