Coronavirus houdt rente voorlopig laag

Coronavirus houdt rente voorlopig laag

Het coronavirus zorgt ervoor dat economische voorspellingen in rap tempo naar beneden worden bijgesteld.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de recessie dit jaar tenminste even erg wordt als die ten tijde van de grote financiële crisis. De Amerikaanse centrale bank houdt er rekening mee dat de werkloosheid in de Verenigde Staten wel eens tot 30 procent zou kunnen oplopen.

Maatregelen

Om de economische crisis, veroorzaakt door Covid-19 en de maatregelen vanwege het coronavirus, te bestrijden zijn er ongeëvenaarde maatregelen genomen. In Europa hebben de meeste regeringen besloten tot een combinatie van werktijdverkorting, garanties en liquiditeitssteun voor bedrijven en directe groeistimulering.

In het eurogebied gaat het om een directe begrotingsstimulans van 2 procent Bruto Binnenlands Product (BBP) en garantieregelingen ter grootte van 13 procent BBP. Ook is de Europese regel die een maximum van 3 procent BBP stelt aan het overheidstekort buiten werking gesteld. In de Verenigde Staten is er overeenstemming over een begrotingspakket met een omvang van 10 procent BBP. En gezien de ongehoorde stijging van het aantal nieuwe ww-aanvragen – bijna 10 miljoen in twee weken – lijkt het een kwestie van tijd voordat het Amerikaanse congres tot een nieuw economisch steunpakket zal besluiten.

Rente blijft negatief

Ook monetair wordt alles uit de kast gehaald. Centrale bankrentes zijn nul of negatief en de centrale bankiers hebben zich gecommitteerd om nagenoeg onbeperkt obligaties te gaan opkopen. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft zelfs een regeling die eerder ten tijde van de financiële crisis in het leven was geroepen weer geactiveerd. Hierdoor wordt het mogelijk om direct leningen aan bedrijven te verstrekken. Een recessie zullen al deze maatregelen echter niet voorkomen. Wel voorkomen kan worden dat de recessie uitmondt in een veel ergere economische crisis.

Deflatie

In het eurogebied ligt de inflatie nu onderliggend op 1,0 procent. De vraag is wat uiteindelijk het effect zal zijn van de coronacrisis op het verdere verloop van de inflatie. Op korte termijn zouden hogere prijzen voor bepaalde industriële tussenproducten vanwege leveringsproblemen tot een wat hogere inflatie kunnen leiden.

Op langere termijn lijkt echter toch het deflatoire effect vanwege een sterk ingezakte vraag te zullen domineren. De inflatie, en daarmee ook de rente, blijft dus nog wel even laag.

Maarten Leen

Maarten Leen

Head Global IFRS9 Macroeconomic Scenarios, ING Economisch Bureau

Maarten Leen,  ING Research, verzorgt beurtelings met zijn collega Bert Colijn de rubriek Geld en Kapitaalmarkt.