nieuws

ING-topman haalt uit naar ECB

Financieel

ING-topman Ralph Hamers heeft de vloer aangeveegd met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

ING-topman haalt uit naar ECB

Volgens Hamers is het het verkeerde moment voor verdere renteverlagingen en andere stimulerende maatregelen om de inflatie op te krikken. Er is veel te veel onzekerheid, aldus de de ING-topman. Hij noemde het beleid donderdag bij de presentatie van de halfjaar cijfers  ‘een beetje gevaarlijk’ en vreest averechtse effecten. Het zou consumenten onzeker maken en niet leiden tot extra investeringen van bedrijven.

Een ander vaker gehoord argument tegen ultra lage rente is dat het kan leiden tot zeepbelvorming in de (vastgoed)beleggingsmarkten. Eerder deze week waarschuwde het Europees Comité voor Systeemrisico’s in zijn jaarverslag  bijvoorbeeld dat het commercieel vastgoed in de meeste EU-landen is overgewaardeerd. Sinds een jaar is ING zeer terughoudend als het gaat om het verstrekken van commercieel vastgoedfinancieringen, zeker als het nieuwe relaties betreft. Hetzelfde geldt voor de Rabobank. Blijkens het halfjaarverslag van ING is de commercieel vastgoedfinancieringsportefeuille in de eerste jaarhelft met een omvang van 33,8 miljard euro dan ook nagenoeg stabiel gebleven in vergelijking tot eind 2018.

Vorige week hintte ECB-president Mario Draghi dat in september de rente verder wordt verlaagd. Woensdag verlaagde de Amerikaanse centrale bank de rente voor het eerst in tien jaar.

Veel last

De banken hebben zelf veel last van de aanhoudend lage rente. ING heeft afgelopen kwartaal niettemin goed weerstand geboden aan het ongunstige renteklimaat en de afzwakkende economische groei in de wereld.  Het financiële concern heeft zijn resultaten min of meer zien stabiliseren ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee heeft de bank veel beter gepresteerd dan analisten in doorsnee hadden verwacht.

De onderliggende nettowinst ging slechts met 0,3 procent omlaag naar ruim 1,4 miljard euro.De extreem lage rentes in Europa werden gecompenseerd met extra opbrengsten op ander vlak. De hypotheek portefeuille steeg met 4 procent tot 293 miljard euro. ING  kreeg er weer klanten bij en de baten stegen met 4 procent tot 4,7 miljard euro.

De bank wil hogere inkomsten genereren door meer diensten aan te bieden waar vergoedingen voor gevraagd kunnen worden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels