nieuws

Eddy Smit (MVGM): ‘We groeien om te innoveren’

Financieel

Eddy Smit (MVGM): ‘We groeien om te innoveren’
Eddy Smit, topman van MVGM.

MVGM maakte op 2 juli 2019 bekend de vastgoedbeheer-activiteiten van JLL op het Europese vasteland over te nemen. Bestuursvoorzitter Eddy Smit van MVGM geeft een toelichting aan Vastgoedmarkt.

Hoe is deze deal ontstaan?

Het balletje is aan het rollen gebracht door onze overname in maart 2018 van de Duitse vastgoedbeheerder PropertyFirst. Wij hebben toen in de markt laten weten dat wij graag verder zouden willen groeien. Het adviesbureau PwC in Duitsland heeft ons gevraagd naar deze deal met JLL te kijken. Naast de beoogde verdere groei in Nederland en Duitsland krijgen wij hiermee ook toegang tot acht nieuwe landen op het Europese vasteland waarin wij nog niet actief waren. Groei is voor ons geen doel op zich, maar een middel om te kunnen blijven innoveren. Daar is het ons om begonnen.

Wat houdt het alliance partnership met JLL precies in?

JLL wil in Europa graag een volledig dienstenpakket blijven aanbieden, wij worden de vaste partner op het terrein van vastgoedbeheer, onze core business. Dit betekent dat we in de toekomst een gezamenlijke klantenkring ontwikkelen en adviseren. Dit betekent dat JLL vastgoedmanagement kan blijven aanbieden in continentaal Europa via MVGM als alliance partner.

MVGM neemt ook winkelcentrummanagement over?

Parc Vallès in het Spaanse Terrassa

Parc Vallès in het Spaanse Terrassa

Ja, bijvoorbeeld het beheer van Docks Bruxsel met 60.000 m2 in Brussel, Speck Hof van Deka in Leipzig en Park Vallès in het Spaanse Terrassa met 49.000 m2. We nemen met name in Duitsland, Spanje, Portugal en Polen grote teams in winkelcentrummanagement over.

Hoe gaan jullie de JLL-teams integreren?

De Rotterdamse vestiging van JLL, waar het vastgoedbeheer team is gevestigd, verhuizen wij naar ons Rotterdamse MVGM kantoor aan de Bahialaan. In Nederland wordt het JLL-kantoor nu tijdelijk geleid door Paul de Roo, die het roer heeft overgenomen na het vertrek van Piet Hein Erdman naar Certitudo Capital.

MVGM voor en na

Voor de overname:
– MVGM heeft in Nederland 900 medewerkers
– Zo’n twintig kantoren
– MVGM heeft via PropertyFirst tachtig medewerkers in Duitsland
– Acht kantoren in Duitsland

De Nederlandse beheerportefeuille:
– 90.000 woningen/verhuurbare eenheden in beheer
– 9.000 woningverhuringen per jaar
– Ruim 1,5 miljoen vierkante meter commercieel vastgoed in beheer (excl retail)
– Ruim 1,5 miljoen vierkante meter retail vastgoed in beheer
– 70.000 appartementen van zo’n 3.200 VvE’s in beheer

De Duitse beheerportefeuille:
– Ruim 3,4 miljoen m2 commercieel vastgoed
– Ruim vijftienduizend parkeerplaatsen
– Zo’n duizend woningen
– Ruim vijftig VvE’s met 1.500 woningen in beheer

Na de overname:
– Twaalf  miljoen m2 extra, plus 540 extra medewerkers
– actief in tien landen. Buiten Nederland  en Duitsland nu ook in Spanje, Portugal, België, Luxemburg, Polen, Tsjechie, Roemenie en Slowakije.
– 35 ex-JLL medewerkers (JLL Rotterdam)

We beginnen op 1 september 2019 met de integratie van het Nederlandse en Roemeense team, daarna volgen de andere teams. Voor elk nieuw land richten wij een aparte MVGM-entiteit op en huren wij een kantoor. Duitsland verwachten we als laatste te integreren, dat is de grootste klus – in aantal mensen en kantoren. De integratie van PropertyFirst nemen wij hierin mee.

Het hoofdkantoor van de overkoepelende moedermaatschappij wordt ondergebracht op ons hoofdkantoor in Rijswijk. De teams in het buitenland behouden een grote mate van zelfstandigheid en worden ondersteund door een klein team vanuit Rijswijk.

Welke toezichthouders moeten nog groen licht geven?

De toezichthoudende autoriteiten verschillen per land, in Nederland hebben wij bijvoorbeeld te maken met de Ondernemingsraad en de AFM, die toeziet op de concurrentieverhoudingen. Zowel in Nederland als internationaal verwachten geen bijzondere uitdagingen met toezichthouders.

Wat voor innovatie willen jullie klanten aanbieden?

We zoeken met MVGM naar nieuwe toepassingen, nieuwe manieren van denken en nieuwe manieren om onze klanten te adviseren. MVGM is een voorloper in dataverzameling en visualisatie en richtte enkele jaren terug dochteronderneming Watson + Holmes op met in business intelligence gespecialiseerde analisten. Watson + Holmes verzamelt ‘big (vastgoed)data’ en visualiseert dit in online dashboards die vastgoedeigenaren real-time inzicht geven in de exploitatie van het vastgoed. Op basis hiervan kun je het rendement, de leegstand en omgevingsfactoren bekijken en onderbouwde besluiten nemen over het aankopen of verkopen van de portefeuille. En gezamenlijk met Axxerion ontwikkelen we een nieuw vastgoedbeheersysteem als alternatief op Rems, dat we nu in Nederland gebruiken.

Automated Valuation Model van Watson + Holmes (MVGM)

Automated Valuation Model van Watson + Holmes (MVGM)

Wat wordt jullie volgende stap?

Hierna? We gaan eerst zorgvuldig integreren. We kijken in alle Europese landen naar de verschillende marktsegmenten in property management en kansen voor MVGM. We willen op termijn graag in ieder land een evenredige verdeling tussen het beheren van commercieel en residentieel vastgoed. Dat willen wij bereiken door overnames én autonome groei.

Welke Europese winkelcentra krijgt MVGM onder beheer?

België
1. The Stockel Square (Sint-Pieters-Woluwe)
2. Galerie de la Toison d’Or (Elsene)
3. Docks Bruxsel: 60 000 m2, 115 winkels en een mix van leisure, retail en food & beverage (Brussel)

Luxemburg
1. Belval, 40.000 m2, tachtig winkels, combinatie van leisure, retail en food & beverage, gelegen in Esch in Luxemburg (nabij Franse Grens)

Spanje
1. El Ingenio (Velez, Málaga): 43.0000 m2
2. El Tormes (Salamanca): 22.600 m2
3. Bilbondo (Bilbao): 40.000 m2
4. Habaneras (Alicante): 24.000 m2
5. Parc Valles (Terrassa): 49.000 m2

Duitsland
1. Bremen-Walle (Deka)
2. Leipzig Specks Hof (Deka)
3. Darmstadt City Carré (Invesco/BNP)
4. Darmstadt LuisenCenter (LaSalle)
5. Carré Bad Cannstadt (LaSalle)

Foto's

Reageer op dit artikel