nieuws

#Metoo-clausule Tribes is vooralsnog een papieren tijger

Financieel

De clausule die flex-kantooraanbieder Tribes in zijn huurcontracten opneemt, waarbij het contract wordt opgezegd na vrouwonvriendelijk gedrag, moet zich juridisch nog bewijzen. Dat bevestigt oprichter en ‘chief’ Eduard Schaepman van Tribes.

#Metoo-clausule Tribes is vooralsnog een papieren tijger
Eduard Schaepman, oprichter en directeur van Tribes Inspiring Workplaces

‘Er is nog geen jurisprudentie over deze clausule, dus ik heb geen flauw idee of dit voor de rechter overeind blijft’, verklaart Schaepman in antwoord op vragen van Vastgoedmarkt. ‘Ik heb het ook niet bij mijn vorige werkgever Regus meegemaakt dat er een contract om deze reden werd ontbonden of dat er een klant het pand uit werd gezet. Ik wil met deze formulering bereiken dat vrouwen zich binnen Tribes veilig voelen en dat als die veiligheid onverhoopt wordt geschonden, dit kan worden aangekaart.’

De definitie van vrouwonvriendelijke gedrag die Tribes hanteert is vrij breed. Volgens Schaepman valt er alle gedrag onder dat ‘niet-respectabel’ is naar vrouwen. ‘Bij meldingen in dit kader zullen beide partijen door de vestigingsmanager worden gehoord. Die kan betrokkenen in de poppetjes van de ogen kijken en het gedrag bespreken. Afhankelijk van de uitkomst zullen wij eventueel de betrokken medewerker die over de schreef is gegaan de toegang tot Tribes weigeren.’

Tribes kondigde de nieuwe clausule in het huurcontract aan als onderdeel van de marketingcampagne rondom de opening van de nieuwe vestiging Tribes Mosuo aan het Raamplein in Amsterdam. De Mosuo is een Chinese stam van Tibetaanse boeddhisten aan de voet van de Himalaya, waar families worden geleid door een matriarch. In het nieuwe huurcontract voor alle 23 Tribes-vestigingen is opgenomen dat vrouwonvriendelijk gedrag leidt tot het opzeggen van de huurovereenkomst.

Aanleiding voor het opnemen van de zogenoemde #Metoo-clausule in het standaard huurcontract is het grote aantal internationale – vooral Amerikaanse – partijen waarmee Tribes in Nederland, België en Duitsland zaken doet.

Reageer op dit artikel