nieuws

Ex-bestuurders ROC Leiden gaan vrijuit

Financieel

De oud-bestuurders en toezichthouders van ROC Leiden zijn niet aansprakelijk voor de financiële problemen bij de onderwijsinstelling, zo heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

Het ROC ging in 2012 langs de rand van de afgrond als gevolg van dure bouwplannen van voormalige bestuurders en riskante financiële constructies.

Maar volgens de rechter kan aan de bestuurders en toezichthouders ‘geen ernstig verwijt’ worden gemaakt. Het bouwproject ‘paste in de geest van die tijd’. De zaak werd aangespannen door ROC Leiden. De rechter stelt echter dat de verwijten onvoldoende hard zijn gemaakt.

De onderwijsinstelling moest destijds gered worden met een noodlening van 40 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs. Die lening is inmiddels omgezet in een subsidie. Daardoor is ROC Leiden nu weer financieel gezond.

Het ROC was volgens eerdere berichtgeving van Vastgoedmarkt in 2015  jaarlijks 11 miljoen euro kwijt aan huisvestingskosten voor twee nieuwbouwcomplexen bij de stations Lammenschans en Leiden Centraal, die respectievelijk in augustus 2011 en september 2013 zijn opgeleverd. ROC Leiden verzorgt met zo’n 600 medewerkers onderwijs aan ruim 9.200 leerlingen.

In vergelijking met andere ROC’s betaalde ROC Leiden naar eigen zeggen ‘elk jaar 2,5 miljoen euro te veel’. Vanaf 2012 verkeerde ROC Leiden in financiële problemen door de nieuwbouw. Vooral de nieuwbouw van 56.000 m2 aan de Lammenschans hing als een molensteen om de hals van ROC Leiden, een project van ontwikkelaar/belegger Green Real Estate.

Green kocht het leeuwendeel van het complex (exclusief een vmbo-deel dat wordt gebruikt door het Da Vinci College) in mei 2011 via een sale-and-lease-backtransactie voor 75,6 miljoen euro. Daarbij huurt het ROC deze ruimte terug voor twintig jaar. ROC Leiden heeft zich echter tegelijkertijd contractueel verplicht het eigen deel weer terug te kopen voor 73 miljoen euro.

Reageer op dit artikel