blog

Het nieuws van … Jeroen van der Weerd

Financieel

Winkelomzetten zitten per saldo flink in de lift.

Het nieuws van … Jeroen van der Weerd
Jeroen van der Weerd

Onlangs berichtte Vastgoedmarkt over de nieuwe cijfers van het CBS waaruit blijkt dat de detailhandel in de maand mei 2018 3,4 procent meer heeft omgezet dan in dezelfde maand in 2017. Ook online was sprake van een forse groei: 13,5 procent meer omzet dan in mei 2017. Binnen de levensmiddelenbranche is de groei 4,5 procent en komt volledig voor rekening van de supermarkten, mede dankzij een hoger verkoopvolume.  De omzet van de speciaalzaken is nagenoeg stabiel, terwijl het verkoopvolume daalde.

De supermarktomzet blijft dus hard groeien. Het afgelopen half jaar heb ik talloze supermarkten bezocht. Niet om boodschappen te doen, maar voor diverse projecten. Verbazingwekkend is de innovatiedrift bij vrijwel alle formules om de fysieke supermarkt zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Aldi geeft volop gas met het Aniko-concept, Jumbo laat met de nieuwe Foodmarkt in Leidsche Rijn zien wat de meerwaarde van La Place is en Albert Heijn maakt indruk met het nieuwe vers concept dat na een pilot in Hoofddorp nu verder landelijk wordt uitgerold. In zijn nieuwe supermarkt in Woudenberg laat Hoogvliet zien welke nieuwe technologieën er zijn om boodschappen doen niet alleen leuker, maar vooral ook efficiënt en gemakkelijker te maken.

Hoewel de groei van online boodschappen doen nog altijd indrukwekkend is, lijken de formules het onlinekanaal als bijzaak terecht zien. Terecht, want de online consumentenomzet van supermarkten bedraagt volgens het platform Supermarkt en Ruimte niet meer dan 2 procent. Peanuts dus, op een totale omzet van bijna 36 miljard euro die jaarlijks met zo’n 3 procent groeit. Locatie en innovatie, daar gaat het om bij supermarktlocaties! Laat dat nou net het thema zijn van het Supermarktvastgoedcongres op 8 november 2018.

Over de auteur:
Jeroen van der Weerd, directeur Bureau Van der Weerd

Reageer op dit artikel