blog

Maarten Donkers (Rabo REF): Scorebordjournalistiek

Financieel

Het regende weer veel cijfers de afgelopen weken. Mooie cijfers vooral. Zo mooi dat we bijna superlatieven tekort komen.

Maarten Donkers (Rabo REF): Scorebordjournalistiek
Maarten Donkers

En eerlijk is eerlijk, de resultaten zijn ook opvallend: zo’n 20 miljard euro aan vastgoedinvesteringen, historisch lage aanvangsrendementen, woningprijsstijgingen die doen denken aan de glorietijden eind jaren negentig of logistiek vastgoed dat ‘too hot to handle’ wordt. En de zorgenkindjes van weleer? Goed nieuws: dalende leegstand zorgt er voor dat zelfs de markten voor kantoren en winkels weer glans hebben. Tijd heelt alle wonden. 2017 was ‘big news’, bijna te mooi om waar te zijn.

Ik moest denken aan lang vervlogen tijden. Ooit, in maart 2012 kopte Vastgoedmarkt met een artikel ‘Geen permanente ijstijd voor vastgoed’. Dit naar aanleiding van het Vastgoedbericht 2012, een rapport waarvoor ik destijds verantwoordelijk was. Ook toen regende het cijfers. Beroerde cijfers vooral. We kwamen superlatieven tekort. Daar waren we héél goed in. Zo goed zelfs dat we ons op menig internationaal lijstje vakkundig naar de onderste regionen wisten te kletsen. Dat was ‘big news’, met een vleugje zelfkastijding.

De waarheid ligt zo als altijd in het midden. Ook nu. Want wat is er tussen 2012 en vandaag aan de fundamenten van vraag en aanbod veranderd, dat ons van grootste kneus tot koning van de apenrots maakt? Bitter weinig. Records (of dieptepunten) zonder context zeggen mij niet veel. Co Adriaanse noemde dit ooit ‘scorebordjournalistiek’: dik verliezen maakt nog niet dat je degradeert of dat je slecht speelt. Exact dat beeld heb ik bij de score van bijna 20 miljard euro in 2017. De uitslag staat, maar dat maakt ons land nog niet automatisch tot het meest aantrekkelijke investeringsland van de wereld. Toch framen we dit beeld de laatste tijd keer op keer. We verkopen veel uitslag, weinig achtergrond.

Voor nu geen probleem. Maar wat bepaalt de scheidslijn tussen ‘good news’ en ‘fake news’? Precies, de context. Volgende week presenteren wij het Vastgoedbericht 2018. Daarin laten wij zien dat er naast de geweldige cijfers nog heel wat issues over blijven.

Over de auteur
Maarten Donkers is hoofd Kennis & Sturing bij Rabo Real Estate Finance.

Reageer op dit artikel