artikel

Vijf misverstanden over zonnestroom opwekken

Financieel

Er bestaan enkele misverstanden omtrent de keuze voor zelf zonnestroom opwekken, KiesZon behandelt er een vijftal.

Vijf misverstanden over zonnestroom opwekken

Dinsdag 12 maart start de SDE+ voorjaarsronde. Vanaf die dag wordt er een kleine vier weken lang subsidie beschikbaar gesteld ten behoeve van de stimulering van hernieuwbare energie. Aanvragen die goed voorbereid en inhoudelijk sterk zijn maken de meeste kans op goedkeuring. Tijdig nadenken over hoe zonnestroom ingepast kan worden is dus belangrijk. Er bestaan enkele misverstanden rondom zonnestroom opwekken met eigen vastgoed.

1 | Zonne-energie kan niet voor zowel de belegger/eigenaar als de gebruiker/huurder interessant zijn.

Dat is zeker wel mogelijk en er zijn diverse, concrete voorbeelden. De belegger krijgt een duurzaam pand en dakhuur (een vergoeding per m2), de huurder krijgt stroom tegen een gereduceerde prijs en de resterende groene stroom gaat terug naar het net. Zelfs voor ontwikkelaars van grootschalig vastgoed is het interessant, aangezien een pand meer verhuurde meters krijgt en men vaak voor de hypotheek van het pand een beter rentetarief krijgt.

2 | Het dak is niet sterk genoeg om panelen te plaatsen.

Klant vraagt meer en meer om duurzaamheid

Vooral bedrijven met wat oudere gebouwen denken vaak dat deze ondergedimensioneerd zijn en het gewicht van zonnepanelen niet kunnen dragen. Het is echter met de nieuwste technieken en wat kleine ingrepen prima te doen. Denk bijvoorbeeld aan extra waterafvoer zodat er weinig kilo’s voor waterlast nodig zijn of denk aan (kleine) constructie-aanpassingen. Vrijwel elk dak is geschikt te maken voor zonnepanelen, al is het maar een deel van het dak.

3 | Het is beter te investeren in mijn core business dan in zonnepanelen.

Het gaat vaak om serieuze investeringen en sommigen steken dat geld inderdaad liever in bedrijfsactiviteiten dan in zonnepanelen. Toch vraagt de klant meer en meer om duurzaamheid. Voor ondernemers die liever niet willen investeren zijn er twee opties om als bedrijf wél duurzamer te worden; dakverhuur of operational lease. Bij dakverhuur legt een partij de zonnepanelen en de opgewekte energie gaat naar een duurzame energieleverancier, bijvoorbeeld Greenchoice. Bij operational lease investeert de ondernemer niet zelf, maar leveren de zonnepanelen wel energie aan zijn bedrijf. Wat over is, gaat terug naar het net. Zo is er altijd financieel voordeel te halen uit zonnepanelen.

4 | Panelen worden steeds efficiënter, ik wacht dus liever.

Denk eens aan een auto, een computer, een telefoon. Ook die zijn over enkele jaren weer geavanceerder dan nu. Is dat een reden het nu niet te kopen? Over vijf jaar zijn panelen wellicht iets efficiënter, maar dan is er al vijf jaar aan financieel voordeel verlopen.

5 | Het zou mijn bedrijfsproces kunnen beïnvloeden en wat vindt mijn verzekering ervan?

Het bedrijfsproces wordt op geen enkele manier beïnvloed, alles blijft hetzelfde werken als voor de komst van zonnepanelen op het dak. Zou er onverhoopt een storing ontstaan – wat zelden voorkomt – dan komt er meer energie van het net. En voor verzekeringsmaatschappijen is het ondertussen ook duidelijk dat de impact minimaal is mits de panelen geplaatst zijn door een gerenommeerd bedrijf die het project conform de juiste normen installeert.

Dit artikel is gesponsored door KiesZon. KiesZon ontwikkelt, financiert, realiseert en exploiteert grootschalige zonnestroomprojecten voor o.a. de vastgoedontwikkelaars logistieke sector en overheidsinstellingen.

 

Foto's

Reageer op dit artikel