nieuws

‘GeoPhy-model stuk nauwkeuriger dan fysieke taxateur’

Data en technologie

Dankzij kunstmatige intelligentie bieden automatische waarderingsmodellen voor commercieel vastgoed in Amerika nu al een betere afspiegeling van de feitelijke transactiewaarde dan fysieke taxaties. Binnen vijf jaar verloopt het waarderingsproces in de vastgoedmarkt vrijwel geheel automatisch.

‘GeoPhy-model stuk nauwkeuriger dan fysieke taxateur’

Die gewaagde voorspelling komt van proptech bedrijf GeoPhy in Delft, leverancier van vastgoeddata (Data & Analytics) en waarderingsmodellen voor commercieel vastgoed en woningen.

Razendsnel groeiend, disruptief en vrijwel vanaf het prille begin internationaal actief:  GeoPhy is zowaar de proptech start-up uit het boekje! Opgericht in 2014 door Teun van den Dries (ceo) en Sander Mulders (cto), twee oud-studiegenoten  van de TU Delft, als Office Ranking, vergaart GeoPhy zoals het bedrijf tegenwoordig heet, data over maar liefst 250 miljoen (!) gebouwen in 52 landen voor 200 verschillende klanten. Het bedrijf van de twee ras ondernemers, inmiddels midden dertigers,  telt zeventig medewerkers en vestigingen in Delft, Londen, New York, San Francisco en Litouwen (backoffice).

Tot de clientèle behoren onder andere ABN Amro, APG, PGGM, Bouwinvest, Syntrus Achmea Real Estate & Finance, NAREIT, FTSE Russel, Clarion Partners, AEW Europe, UBS, Goldman Sachs en BNY Mellon, alsmede enkele Amerikaanse woninghypotheekverstrekkers waaronder Fannie Mae.

In Amerika is het bedrijf met groot succes al enkele jaren met geautomatiseerde waarderingssystemen in de weer, zowel voor de woning(hypotheek)markt als commercieel vastgoed. In de VS  worden naast winkels, kantoor- en bedrijfsgebouwen volgens het bureau hypotheekportefeuilles ter waarde van maar liefst zes biljoen dollar aan woningen en appartementengebouwen met behulp van het GeoPhymodel gewaardeerd.

In de eigen thuismarkt beperkte de Delftse onderneming haar dienstverlening  tot voor kort tot het leveren en analyseren van vastgoeddata. Maar drie maanden geleden begon het bedrijf pilots met het automatisch waarderen van commercieel vastgoed voor een aantal Nederlandse opdrachtgevers, waaronder enkele grote institutionele vastgoed vermogensbeheerders en vastgoedfinanciers.

Maakt de fysieke taxateur de komende jaren in het commercieel vastgoed vrijwel plaats voor geautomatiseerde waardebepaling? Ja, antwoordt ceo Van den Dries prompt, hoewel hij ‘disruptor’ voor zijn onderneming niet echt een fijn predicaat vindt. ‘Ons doel is niet het overbodig maken van fysieke taxateurs, maar om het voor onze opdrachtgevers mogelijk te maken efficiënter, transparanter en beter te waarderen.’

Volgens hem blijkt uit cijfers van MSCI/IPD en NACREIF in de VS dat de waarderingen van reguliere taxateurs in het commercieel vastgoed een gemiddelde afwijking hebben tot de feitelijk bereikte transactiewaarde van 12-15 procent. De waarderingen van de constant op basis van kunstmatige intelligentie getoetste GeoPhy –model zou die fout marge al teruggebracht hebben tot 7 à 8 procent. ‘En dat percentage zal alleen maar verder omlaag gaan’, spreekt Van den Dries zelfverzekerd, in de tot kantoorruimte getransformeerde voormalige drukkerij in de historische binnenstad van Delft die het hoofdkantoor van deze proptech vormt.

Meer over disruptor  GeoPhy in het februarinummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel