blog

Proptech méér dan technologie en vastgoed!

Data en technologie

Om 6.30 uur gaat het alarm van mijn Fitbit af. Ik bekijk mijn slaapresultaten op de iPhone-app en benchmark ze met andere Fitbit-gebruikers. Netjes! Via mijn e-domotica app doe ik de verlichting in huis aan. Ik loop richting badkamer en zet met een swipe de smartdouche aan. Terwijl ik ontbijt vraag ik Siri om mijn e-mails en agenda te openen. Ik activeer vanaf mijn iPad het autoruit-ontdooiprogramma en als ik in de auto stap, krijg ik een pushbericht van Google Maps. Mijn reistijd is door files vertraagd. Tijd om te vertrekken dus!

Proptech méér dan technologie en vastgoed!

Misschien klinkt dit als toekomstmuziek, maar het is de realiteit van vandaag. Dit staat in schril contrast met de offline wereld van het commercieel vastgoed. Want nadat ik eindelijk uit de file ben, sta ik bij het kantoorgebouw waar ik vandaag werk teleurgesteld voor een volle parkeergarage. Nadat ik een parkeerplek heb gevonden, loop ik naar binnen met mijn badge (waar is dat ding als je ‘m nodig hebt!) en sluit ik aan in de lange rij bij de barista. Om vervolgens in een overvol kantoor op zoek te gaan naar een werkplek. Helaas, geen vrije vergaderkamer voor mijn conference-call van vanmiddag. En wat is het eigenlijk warm vandaag, de klimaatinstallatie vertoont een defect en dat maakt concentreren behoorlijk lastig!

Hoe lang zal het nog duren voordat deze situaties verleden tijd zijn? Binnenkort, het PropTech tijdperk is aanstaande! Smart technologie, big data, Internet of Things  en cognitieve computers (functionerend als bovenmenselijk brein) zijn over enkele jaren bekende begrippen in de vastgoedsector. Als Corporate Real Estate Consultant zie ik bij klanten een groeiende interesse in smart building- en workplace-technologie. Bijvoorbeeld  workplace-sensormetingen waarmee het kantoorgebruik en de ruimtebehoefte nauwkeurig geanalyseerd wordt en tegelijkertijd data over luchtvochtigheid, temperatuur en CO2-gehalte vrijgeeft. Met meer gebruikers- en omgevingsdata zijn we in staat een sterkere relatie te leggen tussen de werkomgeving, het kantoorklimaat en de gezondheid en prestaties van medewerkers.

De toekomstige sensor-gedreven gebouwen gaan de user experience optimaliseren en gebruikers proactief informeren en faciliteren over van alles: van het reserveren van een parkeer- en werkplek tot het bestellen van koffie en het creëren van een optimaal werkklimaat. En dat is pas het begin! Wat betekent die nieuwe realiteit voor de Corporate Real Estate Consultant? Die verandert in een PropTech Consultant. Vastgoed zal technologie gaan ondersteunen, in plaats van andersom. Dat biedt kansen.

Met behulp van big-data collectie en geautomatiseerde analyse tools, apps en gamification komt de nadruk op co-creatie te liggen, waarmee we organisaties helpen met prestatieverbetering in de breedste zin van het woord, inclusief de implementatie en het changemanagement. Organisaties krijgen de juiste tools in handen om een slim gebouw in te zetten, bijvoorbeeld voor branding van hun merk, het bevorderen van gezondheid en het aantrekken van talent. Millennials en post-millennials (digital natives) verwachten een vooruitstrevende werkgever in een vooruitstrevend gebouw en een werkgever die investeert in duurzaamheid en technologische innovatie. En zo zijn slimme gebouwen niet alleen heel functioneel, maar ook een onmisbare schakel bij toekomstbestendig ondernemen.

Remco van der Mije, Head of Strategic Consultancy JLL, is één van de vijf genomineerden voor de funda in business/Vastgoedmarkt Young Talent Award 2018. Lezers en bezoekers van de website kunnen tot en met 5 juni hun stem uitbrengen op de genomineerden. Lees de profielen van alle deelnemers.

Reageer op dit artikel