Transitie in de Slimme Stad

Transitie in de Slimme Stad
Heimen Visser, Fund Manager Smart Cities bij Primevest Capital Partners Nederland. Foto: Marina Kemp

De Nederlandse overheid heeft in 2018 het 'Actieplan Digitale Connectiviteit' gepubliceerd met als onderwerp het belang van een hoogwaardige vaste en mobiele digitale communicatie infrastructuur in Nederland voor de toekomstbestendigheid van de Nederlandse economie.

Een belangrijke eis voor mobiele operators is, dat als zij gaan deelnemen aan de veiling voor het 5G spectrum in 2020, zij een landelijk dekkend netwerk moeten uitrollen voor hun klanten. Onderzoek uitgevoerd in 2018 door onder andere TNO en Primevest Capital Partners laat zien dat lantarenpalen bij uitstek geschikt zijn in de openbare ruimte van gemeenten om als backbone te kunnen fungeren voor deze toekomstige 5G mobiele communicatie infrastructuur. Tegelijkertijd moeten gemeenten hun verplichtingen invullen als gevolg van het Klimaat Akkoord. Energie reductie, door te investeren in duurzame en slimme openbare verlichting is hierbij een belangrijke drijfveer.

Elke stad of gemeente is zelf de regisseur”

Vernieuwing en verduurzaming openbare verlichting

Primevest Capital Partners heeft een ‘SMART City Nederland’ model gelanceerd samen met publieke institutionele investeerders. SMART City Nederland zal investeren in de vernieuwing en verduurzaming van de openbare verlichting om de transitie naar SMART Lighting te versnellen. En om in nauwe samenspraak met de gemeente een plan te maken dat de openbare verlichting ook kan worden gebruikt voor 5G en andere Internet of Things applicaties.

In het Smart City Nederland model blijft de gemeente de controle en regie behouden op haar taak als publieke dienstverlener en regisseur binnen de gemeente (openbare verlichting, openbare orde en veiligheid, privacy). Maar ze krijgt de gelegenheid om te profiteren van de inkomsten die worden gegenereerd als de openbare verlichting voor meer doeleinden gaat worden gebruikt.

Hergebruik van bestaande objecten

Transformatie van 4G (huidig) naar 5G mobiele netwerken vereist een grote uitbreiding van het aantal antenne opstelpunten in vooral binnenstedelijke gebied. Tevens maakt een versnelde groei van Internet of Things de noodzaak om ook objecten in de openbare buitenruimte te ontsluiten naar het internet steeds groter, als voorbeeld de Omgevingswet die door middel van sensoren fijnstof, verkeerstellingen en geluid zal moeten gaan meten. Om 5G en IoT in de openbare buitenruimte te faciliteren is een netwerk van slimme lantaarnpalen met Smart Public Nodes nodig.

Hergebruik van bestaande objecten in de openbare ruimte is hierbij cruciaal om steden niet helemaal vol te bouwen en lelijk te maken met techniek aan historische gebouwen. Uit het onderzoek van TNO en Primevest Capital Partners komt naar voren dat lantarenpalen bij uitstek geschikt zijn om als Smart Public Nodes te fungeren. De hoogte, het feit dat ze om de 50 meter in de stad staan en reeds zijn gekoppeld aan een elektriciteit netwerk, maakt dat deze lantaarnpalen zeer geschikt zijn voor nieuwe toepassingen, zowel publiek (handhaving, camera’s, elektrisch laden van voertuigen, bewegwijzering, smart parking) als privaat (Wifi, reclame, 5G).

'Niet elke lantarenpaal wordt een Smart Public Node', aldus Heimen Visser, Fund Manager Smart Cities bij Primevest Capital Partners Nederland. 'Omdat nieuwe toepassingen niet in elk gebied economisch haalbaar of maatschappelijk gewenst zijn. Elke stad of gemeente is zelf de regisseur.'

Onafhankelijkheid netwerken

Investeren in Smart City infrastructuren kost veel geld. De onafhankelijkheid van deze netwerken is cruciaal, aangezien het een open access netwerk is en voor een ieder toegankelijk moet zijn. Publieke institutionele beleggers zijn bij uitstek geschikt om deze onafhankelijke Smart City netwerken te financieren met een lange termijn visie en lagere rendement doelstellingen.

Primevest Capital Partners werkt nauw samen met gemeenten, omdat de opbrengsten van deze derde toepassingen in de Smart Public Nodes naar hen terugvloeien. Dit gaat in goed geregisseerde stappen in samenspraak met gemeenten. Waarbij iedere gemeente de controle en regie behoudt op hun taak als publieke dienstverlener en regisseur (openbare verlichting, openbare orde en veiligheid, privacy). Maar ze krijgt wél de gelegenheid om te profiteren van de inkomsten die worden gemaakt als de openbare verlichting voor meer doeleinden gaat worden gebruikt.

Dit artikel is gesponsord door Primevest Capital Partners.

Bekijk de sessie van Primevest Capital Partners op het congres Transformatie in de slimme stad.