nieuws

Eerste paal Hema-distributiecentrum Nieuwegein

Beleggingen

Eerste paal Hema-distributiecentrum Nieuwegein
Arthur van Kooij (Hoofd Project Management Prologis Noord Europa), Bart Beeks (Managing Director, CEVA Logistics Benelux), Ellie Eggengoor (wethouder Economische Zaken gemeente Nieuwegein), Tjeerd Jegen (CEO Hema), Sander Breugelmans (country manager Prologis Benelux). Foto: Bas de Meijer.

Op bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein is dinsdag de eerste paal geslagen van het 34.000 m2 omvattende distributiecentrum van Hema.

In de zomer van volgend jaar is het Hema-dc naar verwachting operationeel. In het complex, waar zo’n 300 mensen  zullen werken, wordt de distributie verzorgd van snellopende artikelen voor de binnenlandse en Europese markt, verklaarde Hema-topman Tjeerd Jegen.

Het dc, eigendom van Prologis, komt vrijwel aan de A-27 te liggen en wordt ontwikkeld met hoge standaarden waaronder, 12,2 meter vrije hoogte en LED verlichting. Ook krijgt het pand het Breeam  certificaat ‘Very Good’ mee en Well-achtige elementen voor de schil van het gebouw, ‘net als voortaan alle nieuwe ontwikkelingen van Prologis’,  stelde  Sander Breugelmans, country manager Prologis Benelux, desgevraagd.  Samen met Hema wordt gekeken of ook het interieur  voor Well-certificering in aanmerking zou kunnen komen.

De Well Building Standard (gelanceerd in 2014) is een presentatiegerichte methode om gebouwen te certificeren en bestaat uit honderd eisen om te komen tot een gezonde en comfortabele werkomgeving  Het dc van Prologis in Tilburg voor de Koreaanse logistiek dienstverlener kreeg eerder deze maand als eerste dc in Europa een Well-certificaat verleend. Het pand in Nieuwegein wordt ook voorzien van 5.700 zonnepanelen, genoeg om 600 huishoudens van stroom te voorzien en genereert drie keer zoveel energie als het pand verbruikt.

Laatste kavels

Voor de bouw heeft Prologis een kavel van 5.7 hectare gekocht van de gemeente Nieuwegein. Wethouder Ellie Eggengoor van Economische Zaken: ‘Dit  project bevestigt de voorname rol die Nieuwegein inmiddels speelt als logistieke hotspot in Nederland. Alleen al op Het Klooster werken 800 mensen en dat worden er steeds meer. Er is zelfs zoveel vraag dat nagenoeg alle kavels uitgegeven zijn op dit 75 hectare omvattende bedrijvenpark. Nieuwegein ligt ingeklemd tussen de A12, A27 en A2. We hebben hierna geen ruimte meer voor  nieuwe logistieke en industriële ontwikkelingen binnen onze gemeentegrenzen. We zijn dan ook op regionaal niveau aan het kijken wat  logische plekken zouden kunnen zijn voor toekomstige ontwikkelingen.’

De ontwikkeling vergroot de Prologis-portefeuille in de regio Utrecht, die heel belangrijk is voor nationale distributie en e-commerce, naar zo’n 137.000 vierkante meter. ‘We hebben al twee dc’s voor logistiek dienstverleners in Het Klooster, een voor DHL en een voor XPO. Daarnaast bezitten we nog twee logistieke complexen op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht’, aldus Breugelmans.

Wereldmarktleider Prologis is een vooraanstaand dienstverlener in logistiek vastgoed in de Benelux en was hier op 31 december 2018 eigenaar van ongeveer 2 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed.

Reageer op dit artikel