nieuws

Well Building Standard: Nederland in top 3

Beleggingen

Ons land telt inmiddels drie Well-gecertificeerde gebouwen: twee kantoren (Amsterdam en Rotterdam) en een  distributiecentrum van Prologis (Tilburg). De drie certificaten zijn de afgelopen maanden uitgereikt.

Well Building Standard: Nederland in top 3
Edge Olympic kreeg onlangs een Well-certificaat.

Volgens  Alexandra Jurgens-Boot, algemeen directeur van het Blue Building Institute (BBI) in Amsterdam,  verkeren 54 projecten in Nederland in een certificeringtraject. Daarvan is WTC Utrecht, eigendom van CBRE Global Investors, het bekendste voorbeeld. Nederland staat daarmee in de top 3 van landen binnen Europa.

BBI is de officiële partner in Nederland én Europa van het International Well Building Institute (IWBI), een onafhankelijk certificeringsinstituut in New York. De Well Building Standard (gelanceerd in 2014) is een presentatiegerichte methode om gebouwen te certificeren en bestaat uit honderd eisen om te komen tot een gezonde en comfortabele werkomgeving. Aanvankelijk was de Well Building Standard puur gericht op kantoren, maar de laatste jaren zijn er naast logistiek pilots uitgevoerd voor appartementen, restaurants, schoolgebouwen, winkels tot zelfs complete gebieden aan toe. Het label stelt niet alleen eisen aan onderwerpen als luchtkwaliteit, licht en thermisch en akoestisch comfort, maar ook aan aspecten als waterkwaliteit, voeding, beweging en activiteit en geestelijke gezondheid.

Blaak 16

Blaak 16, dat in januari 2019 een Well-Gold certificaat verwierf, was het eerste gebouw in Nederland dat deze wereldwijd toonaangevende kwaliteitscertificering mag voeren. Blaak 16 staat dichtbij de Markthal en station Rotterdam Blaak. Het biedt een totaal vloeroppervlak van 14.375 m2 met een rooftopterras op de elfde verdieping. In de kelder zijn 150 parkeerplaatsen.

Cairn Real Estate, een multi-asset- en investmentmanager, heeft in 2017 het initiatief genomen om deze herontwikkeling klaar te maken voor Well. Blaak16 is in 2018 gekocht door Blue Horizon Investors. De certificering met een Gold-Well certificaat werd begeleid door Deerns, een van de 17 sponsors van BBI.

Edge Olympic

Edge Olympic aan de Fred Roeskestraat 115, 117 en 123 in Amsterdam kreeg in april als eerste gebouw van Nederland een Well Platinum Core & Shell certificaat toebedeeld. Deze 11.000 m2 omvattende ontwikkeling van OVG/Edge Technologies ‘bevordert gezondheid, creativiteit en productiviteit met onder meer een ‘biophilic’ design, natuurlijke omgevingsgeluiden en nauwkeurige meting van de luchtkwaliteit’.

Op twee verdiepingen in Edge Olympic bevinden zich open co-working spaces. Epicenter, aanbieder van flexibele kantoorruimtes, beheert het gebouw. Onder de huurders zijn Dffrnt Media, EVBox, Ebbinge, Microsoft en SIG. Het hoofdkantoor van Edge Technologies, dat het concept ontwikkelde, is gevestigd op de vierde verdieping. Toen het gebouw in 2018 werd geopend, had het energielabel A. Het haalde 79,11 procent in de beoordelingsmethodiek van Breeam-NL. De Amerikaanse belegger TH Real Estate kocht Edge Olympic in 2018 samen met een gebouw in Berlijn van Edge Technologies voor 200 miljoen euro.

DC-Pantos Prologis

In mei 2018 leverde Prologis een distributiecentrum op aan de Theseusstraat 40/42 in Tilburg. Dit dc kreeg onlangs als een van de eerste dc’s ter wereld een Well-certificaat voor gezondheid en welzijn. De distributiefaciliteit van 28.000 m2 op Industriepark Vossenberg West II is verhuurd aan de Koreaanse logistieke dienstverlener Pantos Logistics. Het langjarig verhuurde dc maakt deel uit van een nieuwe ontwikkeling, bestaande uit 90.000 m2 logistieke ruimte.

Prologis wil niet ingaan op vragen naar de extra kosten van het Well-traject. ‘Dergelijke gegevens maken we nooit publiek’, verklaarde toenmalig Prologis Nederland-directeur Bram Verhoeven vorig jaar in een interview met Vastgoedmarkt. ‘Maar de totale ontwikkelingstijd van dit project heeft ongeveer drie maanden langer geduurd dan gebruikelijk is. Het betreft echter een pilot waarin de kantoorstandaard in permanente dialoog met het IWBI in Amerika toegesneden moest worden op een warehouse. Een volgende keer zal het ongetwijfeld efficiënter verlopen.’

Reageer op dit artikel