nieuws

Beleggers voorzien snellere groei Nederlandse vastgoedportefeuilles

Beleggingen

Vastgoedbeleggers willen tot 2020 vijftien procent nettogroei van hun Nederlandse vastgoedportefeuilles realiseren, blijkt uit het jaarlijkse beleggersonderzoek van vastgoedadviseur JLL.

Beleggers voorzien snellere groei Nederlandse vastgoedportefeuilles
Sven Bertens

Vastgoedadviseur JLL ondervroeg nationale en internationale beleggers met een totale Nederlandse portefeuille van 53,4 miljard euro. Gezamenlijk verwachten zij in 2019 en 2020 voor 10,3 miljard euro aan vastgoed te verwerven. Tegelijkertijd verwachten zij voor 2,4 miljard euro aan vastgoed te verkopen. Dat betekent dat zij samen aan het einde van 2020 naar verwachting ruim  61,2 miljard euro aan Nederlands vastgoed in hun portefeuilles zullen hebben.

Opvallend:

• Portefeuillegroei van vijftien procent in de komende twee jaar
• Beleggers optimistisch door huurgroeipotentie
• Acquisitie vooral gericht op sectoren Alternatieve beleggingen en Bedrijfsruimte & Logistiek

Sven Bertens, head of Research & Strategy bij JLL: ‘Als we naar de resultaten kijken, zien we positieve vooruitzichten voor de komende twee jaar. We kunnen een aanhoudende investeringsdruk verwachten in 2019 en 2020. We zien dat beleggers zich blijven focussen op gebieden en gebouwen met huurgroeipotentie. De vraag is echter of Nederland in relatieve zin niet te duur wordt ten opzichte van andere West-Europese landen. Daardoor dreigt het gevaar dat het kapitaal Nederland gaat verlaten.’

Lage rente

De ondervraagde beleggers voorzien daarmee een groei van vijftien procent in twee jaar. In de afgelopen jaren was dat nog tien procent. Vooral de huidige lage rentestand, de stabiele huurinkomsten en een gebrek aan alternatieve beleggingskansen maken dat zij deze snellere groei voorzien. Beleggers zien ook ontwikkelingen die juist verstorend zouden kunnen werken voor de vastgoedbeleggingsmarkt. Respondenten noemen de mogelijk oplopende rente, geopolitieke factoren en economische neergang als mogelijke uitdagingen.

Sterkste nettogroei

De beleggers richten hun acquisitiestrategieën vooral op de sectoren Alternatieve beleggingen en Bedrijfsruimte & Logistiek. Deze sectoren laten de sterkste nettogroei zien, van respectievelijk 73 procent en 33 procent. Binnen de Alternatieve beleggingen sector gaat de interesse met name uit naar hotels, datacenters en zorgvastgoed. De ondervraagde beleggers verwachten de meeste waardegroei in de sectoren Kantoren en Bedrijfsruimte & Logistiek. Vooral toenemende schaarste op de gebruikersmarkt stuwt deze groei, zo verwachten zij.

JLL voerde het jaarlijkse beleggersonderzoek uit onder particuliere, institutionele, nationale en internationale beleggers met vastgoedbezit in Nederland. Dit jaar deed de vastgoedadviseur dat voor de 27e keer. Het was voor het eerst dat Bertens de onderzoeksuitkomsten presenteerde, na de overstap van Dré van Leeuwen naar Colliers International.

Reageer op dit artikel