nieuws

Beleggers willen kwart extra vastgoed kopen

Beleggingen

Nationale en internationale beleggers willen de komende twee jaar een 25 procent extra investeren in Nederlands vastgoed. Dat komt overeen met een bedrag van 10,9 miljard euro, blijkt uit onderzoek door JLL.

Beleggers willen kwart extra vastgoed kopen
Dré van Leeuwen

De sterke interesse in Nederlands vastgoed houdt in 2018 en 2019 aan, aldus de ondervraagde (inter)nationale beleggers met een totaal van 44 miljard euro in portefeuille. De grote nationale en internationale beleggers op de Nederlandse markt verwachten gezamenlijk voor 14,4 miljard euro vastgoed te gaan kopen en voor 3,5 miljard euro te gaan verkopen in de komende twee jaar. Dit betekent een netto groei van bijna 25 procent van hun totale vastgoedportefeuille naar circa 54,9 miljard euro aan het einde van 2019.

Deze cijfers blijken uit onderzoek van JLL naar het vastgoedbeleggingsbeleid van professionele vastgoedbeleggers in direct Nederlands vastgoed. Vastgoedadviseur JLL deed voor de 26ste keer onderzoek naar het beleggingsbeleid van particuliere, institutionele, nationale en internationale beleggers in de vastgoedsegmenten kantoren, winkels, woningen en bedrijfsruimten. De resultaten van het onderzoek presenteerde JLL donderdag 23 november tijdens zijn jaarlijkse evenement Realwise (Aftermovie, 2:07) in de Hermitage te Amsterdam.

Grote interesse in kantoren

Uit het onderzoek van JLL blijkt dat de ondervraagde beleggers hoofdzakelijk willen investeren in kantoren. De beleggers wensen de komende twee jaar een netto groei te realiseren van 36 procent. Interesse binnen de kantorenmarkt ging traditioneel uit naar core en core-plus product, maar de komende tijd is er ook duidelijke belangstelling voor andere risicosegmenten. 30 procent van de beleggers die in kantoren willen investeren geeft aan in value add-kantoren te willen investeren en bijna 40 procent in opportunistisch en probleem-kantorenvastgoed.

De aanhoudende interesse van zowel nationale als internationale beleggers kan leiden tot een algehele prijsstijging in de vastgoedmarkt.

Bedrijfsruimten en woningen

De kantorenmarkt wordt gevolgd door de interesse in bedrijfsruimte en woningen. In deze sectoren wensen de beleggers de komende twee jaar respectievelijk 25 en 24 procent netto groei te realiseren.

Hoofd Capital Markets Dré van Leeuwen van JLL: ‘De resultaten van dit onderzoek laten grote ambities zien van de nationale en internationale beleggers. Vanwege de enorme schaarste in Amsterdam en omstreken, verwachten wij dat de beleggers zich meer oriënteren op steden zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam waar de rendementen hoger zijn. De spread van deze drie grote steden ten opzichte van Amsterdam is meer dan 150 basispunten. Dat maakt het beleggen daar heel aantrekkelijk.’

> Bekijk hier een animatie met de samenvatting van het beleggersonderzoek (3:31).

Reageer op dit artikel