nieuws

Patrizia klaar voor nieuwe overnames

Beleggingen

Na de afronding van de acquisitie van de vorig jaar overgenomen vastgoedvermogensbeheerders Rockspring en Triuva is Patrizia klaar voor nieuwe overnames van branchegenoten. ‘Groei is goed.’

Patrizia klaar voor nieuwe overnames
Peter Helfrich, Patrizia

Groot, groter, grootst. Fusies en overnames zijn in het internationale vastgoed vermogensbeheer aan de orde van de dag. Hardst groeiende pan-Europese speler is ongetwijfeld Patrizia. Ooit een puur Duitse woningspeler is het sedert 2006 in Frankfurt am Main genoteerde bedrijf van oprichter/meerderheidsaandeelhouder/ceo Wolfgang Egger uitgegroeid tot een allround vastgoedvermogensbeheerder met vestigingen in vijftien landen en 350 klanten wereldwijd.

Door de acquisitie in 2017 van het Britse Rockspring en de Duitse IVG-rechtsopvolger Triuva verdubbelde de beheerde vastgoedportefeuille bijna tot een  slordige 40 miljard euro. Daarmee stootte het bedrijf door tot de Top Tien van grootste vastgoedvermogensbeheerders in Europa. De portefeuille ligt volledig in Europa. Wel kent Patrizia vestigingen in Hong Kong, Zuid-Korea,de Verenigde Staten  en Australië, die als uitvalsbasis dienen voor het aantrekken van kapitaal bij niet Europese institutionele beleggers voor Europees vastgoed.

Volgens Peter Helfrich is de integratie van Rockspring en Triuva in volle gang en wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor in het leven geroepen team. Vorige maand hebben ook het handjevol medewerkers van de Nederlandse vestigingen van Rockspring en Triuva in Amsterdam een nieuw onderkomen gevonden in het kantoor van Patrizia aan de Fred. Roeskestraat, op een steenworp afstand gelegen van de Zuidas.

‘We hebben enige tijd pas op de plaats gemaakt om de integratie in goede banen te leiden. Maar kijken nu ook weer nadrukkelijk naar nieuwe overnamekandidaten. Dat kunnen zeker ook Nederlandse overnamekandidaten zijn. Groei is goed’, spreekt hij monter in de Amsterdamse burelen van Patrizia.

Helfrich is directeur van Patrizia Nederland en sinds enige tijd tevens verantwoordelijk voor Noord-West Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk (slordige 4 miljard beheerd vermogen), Nederland (1,8 miljard euro) en verschillende Noord-Europese landen (15 miljard euro) ressorteren. De nieuwe functie vloeit voort uit de reorganisatie die het bedrijf vorig jaar begon om zich ook organisatorisch om te vormen tot een echte pan-Europese speler met een pan-Europees productenpallet. Zo kent Patrizia onder andere  een multisectoriaal pan-Europees corefonds, een serie pan-Europese value-add fondsen en wordt hard gewerkt aan de structurering van een pan-Europees woningfonds.

Meer over de visie van Peter Helfrich in het septembernummer 2018 van Vastgoedmarkt. Lees hier alvast het volledige artikel.

Reageer op dit artikel