Fund of funds meer in trek

Fund of funds meer in trek
Inrev-ceo Lonneke Löwik

Niet-genoteerde vastgoedfondsen die beleggen in andere vastgoedvehikels zijn steeds populairder bij beleggers. Vorig verdubbelde het nieuw ingelegde kapitaal wereldwijd tot 8,1 miljard euro.

Dat blijkt uit een wereldomspannend onderzoek van INREV, de Europese brancheorganisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed, en zusterorganisaties in Azië en Noord-Amerika.Bij de studie zijn 60 fund of funds betrokken van 25 verschillende vermogensbeheerders  met een totaal volume van 13,9 miljard euro.

Vorig jaar werd wereldwijd 152,3 miljard euro kapitaal opgehaald door vastgoedvermogensbeheerders voor niet-genoteerde vastgoedvehikels. Daarvan ging 5,2 procent oftewel 8,1 miljard euro naar zogenoemde fund of funds. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2016 toen 2,5 procent (3 miljard euro) bestemd was voor vastgoedfondsen die in andere vastgoedvehikels beleggers.  Een op de zeven beleggers is van plan om zijn allocatie naar fund of funds te verhogen de komende twee jaar.

Het gemiddelde jaarrendement van de fund of funds bedroeg in 2017 5,1 procent. In iets minder dan in 2016 was toen de teller uitkwam op 6,2 procent.

Fund of funds met een wereldwijde strategie maken in aantal gemeten ongeveer de helft uit van dit segment uit. Een op de drie fund of funds richt zich op Europa. Terwijl Azië/Pacific goed is voor 20 procent. Opmerkelijk genoeg zijn er nauwelijks niet-genoteerde paraplufondsen die zich op de Amerikaanse vastgoedmarkt richten.

Aziatische fund of funds herstelden zich in 2017 fors met een rendement van 15,1 procent, na een negatief rendement van -3,3 procent in 2016. Europese waren goed voor een totaalrendement van 6,4 procent, terwijl wereldwijde fund of funds 4,4 procent genereerden.

Naar beleggingsstijl zijn de fund of funds in aantal vrijwel evenredig verdeeld over 'core' (risicomijdend), value-added (waarde toevoegend) en de meer risicovolle opportunistische fondsen.  Maar de corefondsen zijn wel aanzienlijk groter in omvang. Naar intrinsieke waarde maken zij zelfs 83 procent van het geheel uit.

'Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat fund of funds er goed bij staan. In het bijzonder voor kleinere beleggers is het een uitstekend middel om hun portefeuille te diversifiëren', aldus ceo Lonneke Löwik van INREV.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.