Catella lanceert haar tweede Nederlandse woningfonds

Catella lanceert haar tweede Nederlandse woningfonds

Catella lanceert haar tweede Nederlandse woningfonds als opvolger van het Panta Rhei Dutch Residential Fund.

Dat meldt  Catella Real Estate AG. Dat is de in München gesitueerde vastgoedvermogensbeheertak van de Zweedse vermogensbeheerder Catella.

Net als haar voorganger krijgt het Catella Dutch Residental II Fund een beoogd fondsvolume van 300 miljoen euro. Bedoeling is binnen twee jaar een gediversifieerde woningportefeuille op te bouwen.

Het nieuwe vastgoedvehikel zal beleggen in Nederlands residentieel vastgoed in plaatsen met een sterke economische ontwikkeling.  Ook Belgische woningen met een gelijksoortig profiel zullen niet worden versmaad. Verschillende potentiële beleggingen worden reeds onder de loep gehouden. Nadruk ligt op traditionele woningcomplexen, maar ook op seniorenwoningen worden de pijlen gericht.

Het nieuwe fonds, gestructureerd als een zogenoemde 'clubdeal',  focust op institutionele beleggers met een horizon van tenminste tien jaar.  Minimum inleg is tien miljoen euro. Gemikt wordt op een rendement van 5,5 procent.

De Nederlandse vastgoedmarkt heeft het zeer goed gedaan de afgelopen jaren volgens Catella. De krachtige vraag, ook op de langere termijn, in combinatie met het beperkte aanbod in de meer traditionele woningmarkt en de seniorenhuisvesting in het bijzonder, pakken positief uit voor beleggers. 'De bevolkingsgroei en het toenemend aantal ouderen zal de vraag naar geschikte huisvesting alleen maar versterken', voorziet de vastgoedvermogensbeheerder.

Beheerder van het nieuwe fonds is Catella IM Benelux in Maastricht, dat is voortgekomen uit het vorig jaar overgenomen Panta Rhei Partners. 'Die acquisitie is illustratief voor onze ambities om flink te groeien in de Benelux', aldus Catella. Het Limburgse team, dat ook over een vestiging beschikt in Amsterdam, heeft inmiddels voor 650 miljoen euro aan vastgoed onder management in de Benelux.

Het Panta Rhei Dutch Residential fonds zal in de loop van dit jaar geheel zijn volbelegd. Gemiddeld levert de huidige portefeuille, bestaande uit 14 woningcomplexen ter waarde van 155 miljoen euro, een rendement op van 5 procent. De resterende aankopen die het fonds nog in de pen heeft, zijn al geselecteerd. 'Zodoende kunnen er geen belangentegenstellingen gaan spelen met het nieuwe woningfonds', laat Catella nog weten.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.