nieuws

Bouwinvest ontvouwt plan aardgasloze woningtransitie

Beleggingen

Bouwinvest heeft het energieverbruik van het vastgoed in zijn portefeuilles met gemiddeld 2 procent per jaar verminderd sinds 2012. De woningportefeuille is echter nog voor 60 procent aangesloten op aardgas.

Bouwinvest ontvouwt plan aardgasloze woningtransitie
Micha Reusen

Dat laat Micha Reusen, CSR & Innovation manager Bouwinvest, weten. Bouwinvest wil een bijdrage leveren aan het realiseren van een CO2-neutrale, duurzame en gezonde leefomgeving. Dat is sinds 2012 gelukt. ‘De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 40 procent van het wereldwijde energieverbruik en voor 30 procent van de jaarlijkse broeikasgasemissies. Bovendien is de bouwindustrie een grootverbruiker van grondstoffen. Als partij die wereldwijd belegt in vastgoed, voelen wij dan ook een verantwoordelijkheid om een rol te spelen bij het vinden van oplossingen’, aldus de duurzaamheidsspecialist van Bouwinvest.

Van de woningen in de Bouwinvest-portefeuille heeft 60 procent nog een aardgasaansluiting en voldoet nog niet aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, verklaart hij. ‘Voor 2030 wil de Nederlandse overheid dat 2 miljoen woningen van het aardgasnet zijn losgekoppeld. Dit betekent 100.000 tot 200.000 transformaties per jaar. Van de ruim 16.000 woningen in onze portefeuille heeft ruim 60 procent een aardgasgestookte cv-ketel.’

‘We staan nu voor de uitdaging om deze woningen, met een A, B of C label, op een verantwoorde en betaalbare manier te voorzien van een andere warmtebron. Tijdens de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie presenteren we onze inzichten, dilemma’s en plannen die moeten leiden tot een aardgasloze en energiezuinigere woningportefeuille.’ Behalve Bouwinvest zullen tijdens deze kennissessie op 11 september ook Jaap van der Bijl (ceo Altera Vastgoed) en John Braakman (directeur Zon) hun best practices uit de doeken doen, terwijl Sven Bertens (hoofd research JLL) het laatste nieuws over de woningbeleggingsmarkt deelt.

Reageer op dit artikel