Robijnhof in Leiden: duurzaam zorgvastgoed, met een constant rendement

Robijnhof in Leiden: duurzaam zorgvastgoed, met een constant rendement
CIO Erwin Wessels van Altera Vastgoed.

Nederland vergrijst. En daarmee is de vraag naar woningen voor ouderen met een lichte extramurale zorgvraag hoog, zegt CIO Erwin Wessels van vastgoedbelegger Altera Vastgoed tijdens een wandeling rond het woon- en zorgcentrum Robijnhof in Leiden. Robijnhof bestaat uit 119 levensloopbestendige huurwoningen (waarvan 24 sociale huurwoningen) met centrale ontmoetingsruimte, een intramuraal zorgcomplex met 40 psychogeriatrische eenheden en een dagbestedingsruimte. Altera en zorginstelling Libertas Leiden hebben een langjarige huurovereenkomst afgesloten. Daarbij worden er nog 15 grondgebonden woningen voor particuliere verkoop gebouwd' Dit project sluit goed aan op onze beleggingsstrategie en past uitstekend in onze woningportefeuille: betaalbare appartementen, vriendelijke architectuur en zeer duurzaam, dus toekomstbestending.'

Altera belegt voor Nederlandse en buitenlandse institutionele beleggers in Nederlandse woningen (ruim 7.000 woningen waarvan een deel in aanbouw) en convenience retail (supermarkten en dagelijkse boodschappencentra). Het totale belegde vermogen is ruim drie miljard euro.

Parkeerplekken én oplaadpunten voor scootmobielen. Rolstoelvriendelijk. Extra ruime badkamers en toiletten. Een hypermodern oproepsysteem. Het zijn volgens Wessels enkele karakteristieken die de appartementen van de Robijnhof aan de Robijnstraat in de wijk Hoge Mors in Leiden bijzonder aantrekkelijk maken voor ouderen met een lichte zorgvraag. ‘De appartementen variëren in omvang en een deel wordt verhuurd in de sociale huur. De differentiatie past goed bij de doelgroep senioren. We zijn geen handelshuis, integendeel: we houden bewust een gematigd huurbeleid aan en kijken vooral ook naar de maatschappelijke impact’, aldus Wessels.

Robijnhof in Leiden: duurzaam zorgvastgoed, met een constant rendement

Bij Robijnhof koos men bewust voor de menselijke maat

De vastgoedbelegger won de tender voor de Robijnhof in 2017, samen met Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen. Ook zorgverlener Libertas Leiden is zeer nauw bij dit project betrokken. Om het project te realiseren, moest een verouderd zorgcentrum op deze locatie worden gesloopt. De 119 appartementen van de Robijnhof – waarvan 24 sociale huurwoningen - zijn verdeeld over drie woonblokken. Alle drie de blokken zijn intussen opgeleverd en bewoond. In de ondergrondse parkeergarage is plek voor 79 auto’s, verder zijn er drie algemene bergingen voor scootmobielen en fietsen.

LEVS architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp en spreekt van drie verspringende, villa-achtige volumes van vijf en zes lagen in een parkachtige omgeving met doorzichten naar het water er achter. Wessels: ‘Het is geen kolossaal complex, er is heel bewust gekozen voor de menselijke maat. En mede door de lichte en warmgekleurde baksteen is de uitstraling van de blokken heel vriendelijk geworden.’

Wat opvalt zijn de ruime balkons. Wessels knikt. ‘Een balkon moet groot genoeg zijn om met vier mensen aan een ronde tafel te kunnen zitten. Dat vind ik zelf ook prettig. Daarom zijn de buitenruimtes minimaal tien vierkante meter. De balkons zijn bovendien dusdanig gepositioneerd dat bewoners niet al te veel bij elkaar naar binnen kunnen kijken’

De appartementen zijn aangesloten op het stadsverwarmingsnetwerk, op de daken van de gebouwen liggen zonnepanelen die zijn aangesloten ten dienste van de centrale voorzieningen.

Robijnhof in Leiden: duurzaam zorgvastgoed, met een constant rendement

Duurzaam rendement

Altera vindt het belangrijk om op verantwoorde wijze te beleggen. De vastgoedbelegger is er van overtuigd dat de gekozen beleggingsstrategie met geïntegreerde ESG aanpak een duurzaam rendement oplevert. Wanneer Altera vastgoed koopt, wordt gekeken naar energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur. De lat ligt hoog, beaamt Wessels. ‘We werken met een waardecreatiemodel waarbij we kijken naar toekomstbestendig duurzaam vastgoed welke een bijdrage levert voor onze huurders, onze investeerders en de maatschappij. . Daar zijn we trots op. Die ESG-component is voor ons enorm belangrijk. We voldoen thans ruimschoots aan alle wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. We blijven investeren in onze gebouwen en haar omgeving om ook in de toekomst onze bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving.

Volgens GRESB beschikt Altera zelfs over het meest duurzame woningfonds ter wereld GRESB staat voor Global Real Estate Sustainability Benchmark en is een jaarlijks onderzoek naar de duurzaamheidsprestaties van vastgoedportefeuilles. Dat is goed voor de belegger, de huurder en de maatschappij, aldus Wessels.

Robijnhof in Leiden: duurzaam zorgvastgoed, met een constant rendement

Oplevering in 2023

Terug naar de Robijnhof, waar tegenover de drie opgeleverde woonblokken onlangs is gestart met de bouw van de 40 psychogeriatrische eenheden, inclusief dagbestedingsruimte voor activiteiten van Libertas Leiden. Dit gebouw wordt gerealiseerd in dezelfde architectuurstijl, de oplevering staat gepland in 2023. Ook wordt binnenkort begonnen met de bouw van de 15 grondgebonden woningen voor de particuliere verkoop.

Dit artikel is gesponsord door Altera Vastgoed

Bezoek ook het partnerdossier op Vastgoedmarkt.nl.