Kwetsbaar vastgoed door klimaatrisico's

Kwetsbaar vastgoed door klimaatrisico's

We zijn straks te laat als we er niet voor zorgen dat bij het waarderen van gebouwen het effect van klimaatrisico's wordt meegenomen in voorspellende modellen. De toenemende kwetsbaarheid van vastgoed voor klimaatrisico's heeft invloed op cashflow, risk premiums, verwacht groei potentieel, kosten en mogelijkheden voor financiering (UNEPFI). Deze risico's worden onvoldoende verdisconteerd in de huidige waarderingsstandaarden. Net zoals voor toekomstige leegstand een voorziening wordt opgenomen, zou op basis van een bepaald risicoprofiel rekening moeten worden gehouden met onvoorziene omstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Het gebrek aan voorbereiding op de impact van klimaatverandering leidt daarom momenteel tot onderwaardering van de potentiele impact.

Onze gebouwde omgeving is kwetsbaar doordat zij als fundament van onze maatschappij fungeert in zowel economisch, maatschappelijk als cultureel opzicht. De concentratie van functies zorgt voor een doorgaans dichtbebouwde omgeving waarin de nadelige gevolgen van klimaatverandering worden versterkt. Hoe onze steden zich, proactief, weten aan te passen aan deze toenemende risico’s en in hoeverre zij veilige leef- en werkomstandigheden weten te creëren wordt bepalend voor de waarde van de stad en het individuele vastgoed.

Leefbaarheid is voor steden een absoluut punt van aandacht.”

Leefbaarheid is voor steden een absoluut punt van aandacht. Het is in steden altijd een paar graden warmer dan buiten de stad, simpelweg omdat de warmte meer wordt vastgehouden in gebouwen en wegen en er minder groen en water is dat voor verkoeling zorgt. Ook neemt in steden de kans op wateroverlast toe doordat na extreme regenval het water niet snel genoeg kan worden afgevoerd. Waar het overstromingsrisico betreft, is bovendien eindeloos blijven vertrouwen op waterschappen en gemeenten om onze voeten droog te houden niet realistisch, evenals op verzekeraars die schade vergoeden.

Kwetsbare systemen, kwetsbare stad

Investeren in klimaatadaptatie blijkt een lastige casus voor gebouweigenaren. De investering gaat vooraf aan de voordelen en wordt uiteindelijk terugverdiend door het vermijden van schade. Wereldwijd is vastgesteld dat investeren in klimaatadaptatie ongeveer vier keer de initiële investering oplevert. De casus wordt positiever doordat door het opwarmen van de aarde de kans op extreme weersomstandigheden significant toeneemt. Daar waar extreme temperaturen bijvoorbeeld voorheen 1x in de 50 jaar voorkwamen, komen ze bij opwarming met 1.5°C (volgens het recente IPCC rapport reeds bereikt in 2030) 1x in de 5.8 jaar voor.

Daar waar extreme temperaturen eens in de 50 jaar voorkwamen, komen ze bij opwarming met 1.5°C eens in de 5.8 jaar voor.”

De introductie van verplichte rapportage over blootstelling van beleggingen aan klimaatrisico’s (TCFD) en vaststellen van de niveaus van duurzaamheid (EU Taxonomy) biedt inzicht in de kwetsbaarheid van vastgoed voor klimaatrisico’s en is daarmee een belangrijke eerste stap. Laten we verder gaan met de issues van vandaag en morgen en zowel fysieke als systemische maatregelen treffen om vastgoed weerbaar te maken tegen klimaatverandering.

Foto: Roy Beusker

Elke maand verschijnt er een column van Elsbeth Quispel over een onderwerp dat gerelateerd is aan de waarde van de stad. Hierin geeft zij haar visie op de maatschappelijke relevantie van steden, stedelijke ontwikkeling en dus ook vastgoed. Deze visie komt tot stand vanuit intern onderzoek en dialoog met interne en externe stakeholders, in nauwe samenwerking met consultants en analisten uit ons Real Estate Strategy & Innovation team. Meer achtergrond is te vinden in de gelijk genaamde whitepaper:climate risk.

Real Estate Strategy & Innovation is de service line binnen Cushman & Wakefield die een leidende rol neemt bij data gedreven strategische adviesopdrachten binnen de vastgoedmarkt. Waarmee we als professional real estate services company strategie en executie aan elkaar verbinden en blijvende toegevoegde waarde leveren aan onze opdrachtgevers. De volgende column sluit aan bij ‘de weerbaarheid van de stad’ en gaat over klimaatrisico’s.

Dit artikel is gesponsord door Cushman & Wakefield.

Bezoek ook het partnerdossier op Vastgoedmarkt.nl