Altera Vastgoed behaalt wederom 5-sterren GRESB rating

Altera Vastgoed behaalt wederom 5-sterren GRESB rating

Vastgoedbelegger Altera Vastgoed is met haar woningfonds GRESB Real Estate Global Sector Leader 2020 geworden en heeft wederom de 5-sterren GRESB rating behaald. Met deze status in de categorie niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen behaalt het woningfonds tevens de eerste plaats in Nederland en Europa. Het Altera Convenience Retail fonds behaalde wederom de rating van 5-sterren en behaalde de tweede plaats in Nederland.

Jaap van der Bijl, ceo Altera: ‘Onze bedrijfs- en beleggingsstrategie is gericht op het creëren van duaal rendement: goede financiële en goede ESG-rendementen. De keuze en de manier waarop wij dat doen is gericht op duurzame gebouwen, maar ook het creëren van waarde voor al onze stakeholders; onze beleggers – onze huurders – de maatschappij. GRESB biedt ons de mogelijkheid om onze strategie en behaalde resultaten te meten en te vergelijken. De behaalde resultaten bevestigen dat wij als Altera een bijdrage leveren en daar zijn we natuurlijk enorm trots op.’

Meer dan Environment

Eerder dit jaar sloot Altera zich aan bij UN Global Compact om daarmee nadere invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord beleggen. Daarnaast ontving Altera medio 2020 van UN PRI een A+ rating voor zowel Strategie & Governance als Vastgoed en ontving Altera begin 2020 de GRESB/Breeam Award voor de meest duurzame belegger met de winkelportefeuille.

Altera geeft met lokale initiatieven invulling aan maatschappelijke verduurzaming.”

Altera geeft met lokale initiatieven invulling aan maatschappelijke verduurzaming, zoals het plaatsen van AED’s en regentonnen, het starten van pilots voor energie opslag en waterbesparing en het organiseren van seniorenlunches in winkelcentra. De laatstegnoemde actie is dit jaar door de NRW genomineerd.

Rudy Verstappen, Research Manager ESG van Altera: ‘Het doel van het ESG-beleid is om de ‘toekomstbestendigheid’ van onze portefeuilles en het vastgoed te vergroten. Deze resultaten tonen aan dat we hiermee al goed op weg zijn. We zien echter nog ruimte tot verbetering waar we ons de komende tijd op gaan richten.’

De GRESB-scores

De GRESB benchmark is onafhankelijk en toonaangevend. GRESB onderzoekt wereldwijd de ESG-factoren van vastgoed en infrastructuur. De nu gepubliceerde GRESB benchmark heeft betrekking op data van ruim 1.200 vastgoedbeleggers en -ontwikkelaars wereldwijd (en in totaal €4.100 miljard AuM).

Altera participeerde als niet-beursgenoteerde institutionele belegger met twee Nederlandse vastgoedfondsen. De Altera fondsen behaalden wederom een hoge score. Het woningfonds behaalde 96 van de 100 punten, het winkelfonds behaalde 88 van de 100 punten.

Dit artikel is gesponsord door Altera Vastgoed

Bezoek ook het partnerdossier op Vastgoedmarkt.nl

Job Dura en Marieke Mentink van Dura Vermeer

Dura Vermeer: centrale regie nodig om woningmarkt uit slop te trekken

Centrale regie op het vinden en creëren van nieuwe woningbouwlocaties, minder ingewikkelde bouw- en beroepsprocedures, effectief samenwerken, netcongestie versneld aanpakken en consistent overheidsbeleid: Job Dura en Marieke Mentink van Dura Vermeer hebben genoeg ideeën om de ongezonde woningmarkt weer gezond te krijgen. 'We doen er zelf ook alles aan om het te fixen. Bij Dura Vermeer heerst een can do mentaliteit', aldus Dura en Mentink.

Fotograaf: Anneriet van der Spek

Hoe Barentsz de standaard zet voor compromisloze duurzaamheid in vastgoed

De bouwsector staat voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, van het verminderen van CO₂-uitstoot tot het bouwen met biobased materialen. Bij Barentsz Ontdekkingshuizen zit duurzaam wonen en bouwen in het dna. Zowel in het ontwerp als in de productie- en bouwfase streeft het innovatieve bouwbedrijf naar 'compromisloze duurzaamheid'. 'We moeten niet als boekhouders alleen maar gericht zijn op de getallen. Uiteindelijk wil je huizen maken die prettig zijn om in te leven.'

Peter Klevering en Marieke Mentink

Eén miljoen woningen: Dura Vermeer versnelt met 'Het Goede Doen'

Hoe ontwikkel en realiseer je leefomgevingen die toekomstbestendig zijn en waarin mens en natuur in balans zijn? En hoe kun je versnellen in een tijd van beperkte capaciteit, tijd en middelen? Divisie Bouw en Vastgoed van Dura Vermeer biedt oplossingen voor deze complexe vraagstukken met zijn maatschappelijke kompas: Het Goede Doen. Met Het Goede Doen zet de ontwikkelende bouwer zich in voor een gezonde, leefbare aarde en samenleving voor de huidige en toekomstige generaties.

Duurzame keukens staan centraal in uniek project

Duurzame keukens staan centraal in uniek project

Het op-een-na grootste winkelcentrum van Leiden gaat op het schop. Eigenaar Van der Vorm Vastgoed is het verouderde Kopermolen aan het herontwikkelen. Er komt naar verwachting een nieuwe supermarkt, parkeergarage en een nieuwe woontoren. Op het dak van het winkelcentrum werkt Van der Vorm Vastgoed samen met Maat Feeling Home aan een uniek project: acht duurzame Tiny Houses rondom een gezamenlijke moestuin. De oogst kunnen de toekomstige bewoners makkelijk thuis bereiden in C02-neutraal geproduceerde keukens.