Pensioenbelegger heeft geen trek in anti-cyclisch investeren

Pensioenbelegger heeft geen trek in anti-cyclisch investeren

Pensioenfondsen zijn volgens CEO Dick van Hal van vastgoedinvesteerder Bouwinvest momenteel niet van zins om investeringen in woningen naar voren te halen om zo de nieuwbouw te stimuleren. Dit zegt hij in een gesprek met PensioenPro, een zusteruitgave van het Financieele Dagblad.

Vanuit de fondsen krijgt Bouwinvest de nodige vragen over de impact van corona op beleggingen, in het bijzonder op illiquide assets als vastgoed en infra. Winkels en hotels worden volgens Van Hal het zwaarst geraakt. ‘De grootste dip zit nu bij hotels.’ Vanuit de pensioenfondsen is er volgens hem een oproep geweest om ruimhartig te zijn richting de huurders in de retailsector wat zich mede vertaalde in het Paasakkoord. Voor woninghuurders kwam er een noodwet die huisuitzettingen goeddeels onmogelijk maakt en tijdelijk huren verlengt. Op basis van maatwerk kunnen huurders die desalniettemin toch in betalingsproblemen komen, worden geholpen.

Opschorten of kwijtschelden

Het raakt volgens Van Hal uiteindelijk de rendementen voor de pensioenfondsen, ‘maar het heeft slechts betrekking op een deel van de portefeuille’. Vooralsnog zit Bouwinvest als ‘huisbaas’ nog in de fase van het opschorten van huurverplichtingen en niet in het kwijtschelden. De weerslag wordt wordt volgens Van Hal pas zichtbaar als de coronacrisis pas achter de rug is.

Anti-cyclisch investeren

Het roept ook de vraag of dit juist het moment is om anti-cyclisch te investeren in Nederlandse woningen. Investeerders lijken echter een pas op de plaats te maken, ondanks de oproep om tempo te blijven maken met nieuwbouw. Van Hal begrijpt dat wel. ‘De schok is wel groot geweest. Er is een enorme vertrouwenscrisis ontstaan ook bij belegger. Ook het beheer van de portefeuilles vraagt nu veel maar aandacht. Wat minder aandacht gaat nu uit naar de acquisities. Prioriteiten liggen  anders.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.