Advies aan kabinet: houd horeca gesloten tot 16 mei

Advies aan kabinet: houd horeca gesloten tot 16 mei

Hotels, restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden moeten zeker tot halverwege mei hun deuren gesloten houden voor publiek. Grote evenementen kunnen pas weer in september of oktober doorgaan.

Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, meldt RTL Nieuws.

Horeca blijft dicht

Volgens RTL Nieuws adviseert het OMT om de horeca in ieder geval tot 16 mei dicht te houden. Mogelijk wordt die datum nog verlengd. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland liet eerder weten dat de 1,5-metereconomie ‘onwerkbaar’ is in de horeca. De voorzitter van de branchevereniging zei eerder tegen Vastgoedmarkt dat de horecaondernemers kwijtschelding van de huur willen vanwege de gedwongen sluiting, geen uitstel.

Daarnaast worden grote, vergunningplichtige evenementen in ieder geval tot september of oktober afgelast. Nederlands grootste vastgoedbeurs Provada, die verplaatst werd naar begin november, zit voorlopig dus nog in de veilige zone.

Kinderen weer naar school

Belangrijk is verder dat basisschoolkinderen weer in kleine groepen naar school mogen. Dit is een belangrijke maatregel om weer meer economische activiteit op gang te krijgen. Veel ouders komen moeilijk aan werk toe omdat zij thuisonderwijs aan de kinderen moeten geven. Werknemers in niet-vitale sectoren moeten wel nog voorlopig thuis blijven werken, aldus het advies.

Dinsdagavond 21 april om 19.00 uur maakt het kabinet bekend of er maatregelen zullen worden versoepeld en welke dat zijn. Die beslissing neemt het kabinet op basis van een aantal deskundigen. Het advies van het OMT, dat bestaat uit medische experts, is leidend in het besluit van het kabinet.

>> Lees ook het dossier:Van dag tot dag: de impact van corona op retail

Lees meer over

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.

Biografie

Servaas werd geboren onder de rook van Rotterdam. Daar rondde hij in 2003 het Gymnasium af aan de RSG Hoefsmid. Als (I)talofiel ging hij Italiaans (BA) studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Die studie voerde hem naar Verona waar hij in 2008 aan de Università degli studi di Verona studeerde. Terug in Nederland volgde Servaas zijn andere passie: hij ging Journalistiek (MA) studeren aan de RUG. Als onderdeel van die studie liep Servaas stage bij nrc.next. Omdat de twijfel toesloeg over een loopbaan als journalist of diplomaat, proefde hij vervolgens aan het diplomatenvak op de politieke afdeling van de Nederlandse ambassade in Rome.

Na een flirt met de diplomatie op de ambassade in Rome begon Servaas zijn journalistieke carrière in 2012 bij Elsevier. Hier schreef hij als online nieuwsredacteur spraakmakende verhalen over identiteitsfraude, islamitisch terrorisme, de vliegramp met vlucht MH17 en de migratiecrisis. In 2015 trok hij als verslaggever door Oost- en Zuid-Europa waar hij verslag deed van de migratiestromen.

Na een stormachtig bestaan als nieuwsredacteur koos hij in 2016 voor meer diepgang als redacteur economie voor Elsevier Weekblad. Voor dat blad schreef Servaas tientallen coververhalen over de impact van technologische veranderingen op de samenleving en over de huizen- en vastgoedmarkt. Het was met die laatste portefeuille waarmee hij zich in de kijker schreef bij Vastgoedmarkt, waar hij per 1 oktober 2019 aantrad als hoofdredacteur.

Boek

‘Ik ben soms een wolf in schaapskleren’ – portret Barbara van Beukering in ‘De hoofdredacteur. Over ondernemend leiderschap in de journalistiek’
‘Leidinggeven zit in mijn karakter, ik ben geen volgend iemand’ – Portret Annemieke Besseling in ‘De hoofdredacteur. Over ondernemend leiderschap in de journalistiek’