Van Loon wil ook bankroet JD Sports om huurweigering

Van Loon wil ook bankroet JD Sports om huurweigering
De ICI Paris XL en de Perry Sport aan de Kolfstraat/Statenplein in Dordrecht. Foto: Google Maps

Trest Invest, het vastgoedbedrijf van Dordtenaar Pieter van Loon, gaat ook bankroet aanvragen voor JD Sports, moederbedrijf van Perry Sport en Aktie Sport. Dat heeft hij zojuist besloten na overleg met zijn advocaat.

Van Loon dient een faillissementsaanvraag in bij de rechtbank van Amsterdam, omdat Perry Sport, één van de huurders van zijn winkelpanden in de binnenstad van Dordrecht, weigert om over de brug te komen met de huurpenningen. 'Ik zit echt niet te wachten op juridisch gehakketak', vertelt Van Loon. 'Maar als iedere reactie op een reclamatie van mijn kant uitblijft, kan ik niet anders. En dan zie je plotseling dat er wel gereageerd wordt, in eerste instantie vaak op hoge toon.'

Niet bindende richtlijn

Het nieuwe steunakkoord voor de retailsector dat vrijdag werd gesloten, omschrijft hij als een niet bindende richtlijn. 'Het is hartstikke goed. Maar anders dan bij pensioenbeleggers, helpt het particuliere beleggers nauwelijks. Ik moet nog steeds iedere maand mijn verplichtingen richting de bank nakomen. Ook wij sluiten akkoorden met huurders, waarbij we in gezamenlijk overleggen hoe we de pijn kunnen verzachten. Ik ageer alleen maar richting bedrijven die helemaal niet reageren.'

ICI Paris XL

Eerder haalde de vastgoedbelegger al het nieuws in binnen- en buitenland met zijn aankondiging AS Watson voor de rechter te slepen, nadat dochterbedrijf ICI Paris XL eenzijdig besloot om geen huur meer te betalen als gevolg van de coronacrisis. De keten van 155 cosmeticawinkels kwam hier vorige week op terug en besloot alsnog de helft van de huur over te maken aan de verhuurders van haar winkelpanden. Of Van Loon daarmee de faillissementsaanvraag voor AS Watson laat varen, laat hij afhangen van het akkoord dat hij deze week met het moederbedrijf in Hong Kong probeert te bereiken.

Faillissement in 2016

Perry Sport en Aktie Sport maken deel uit van Sports Unlimited Retail, een dochterbedrijf van het Britse JD Sports Fashion. In 2016 ging het vorige moederbedrijf van de Nederlandse sportwinkels, de Unlimited Sports Group (USG), failliet in de nasleep van de ondergang van V&D.Als nieuwe eigenaar sneed JD fors in de 250 filialen van de ketens, hoofdzakelijk door de winkels op B-locaties te sluiten. Perry telt nu nog 38 filialen, Aktiesport heeft er 62. Onder de eigen naam baat JD Sports in ons land ook nog 28 sportwinkels uit.

Wereldwijd actief

JD Sports Fashion opende in 1981 haar eerste winkel in Bury, een plaats in de stedelijke regio rondom Manchester. Inmiddels telt het bedrijf honderden winkels in sportartikelen, onder verschillende namen, hoofdzakelijk in Europa, maar inmiddels ook daarbuiten. In Frankrijk baat het de formule Chausport uit; in Spanje heeft het Sprinter-winkels. In 2018 nam het de Amerikaanse keten Finish Line over.

Dochteronderneming Sports Unlimited Retail was niet bereikbaar voor commentaar op de faillissementsaanvraag.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.