nieuws

Doorstart V&D na faillissement zeer lastig

Geen categorie

Een doorstart van V&D na een faillissement is ingewikkeld omdat vastgoedeigenaren V&D kunnen weigeren als huurder. Dat is het gevolg van de afspraken die in februari zijn gemaakt.

Doorstart V&D na faillissement zeer lastig

Dat stelt Gerard Zandbergen, eigenaar van retailconsultant Locatus. ‘Als een winkelketen failliet gaat en vervolgens doorstart, heeft de curator alle touwtjes in handen. De vastgoedeigenaar is dan verplicht de doorgestarte retailer weer ruimte in zijn pand te bieden, als de curator dat wil. Dit is nu eenmaal bepaald in de Nederlandse huurwet. De vastgoedeigenaren hebben in het V&D-reddingsplan in februari echter bedongen dat deze indeplaatsstelling niet geldt. Mocht V&D failliet gaan, vallen de panden daardoor volledig vrij aan de eigenaren. De curator staat dan met lege handen.’

V&D zette zijn handtekening destijds onder deze vaststellingsovereenkomst, onderdeel van het toenmalige reddingsplan, in ruil voor een eenmalige huurkorting van ongeveer 23 miljoen euro. Volgens Zandbergen was deze actie geen goedertierenheid van de vastgoedeigenaren, maar handelden ze uit welbegrepen eigenbelang. ‘De eigenaren hebben in februari alleen maar tijd gekocht om hun bezit te beschermen. Naar buiten toe speelden ze mooi weer, maar in werkelijkheid hadden ze bar weinig vertrouwen meer in V&D. Ik geef ze geen ongelijk.’

Want hun scepsis was terecht, betoogt Zandbergen. ‘Per saldo heeft Sun Capital geen stuiver geïnvesteerd in V&D. De ongeveer 50 miljoen die ze in V&D wilden stoppen, was evenveel als het verlies van V&D in 2014. Van de nieuwe formule zijn ze niet onder de indruk: ze zien geen verschil. De meters die V&D af zou stoten, hollen bovendien de omzetpotentie en verdiencapaciteit uit. Dat een winkelketen al omvalt na zes zachte winterweken is ook een teken aan de wand. De meeste eigenaren hebben dat ingezien.’

Volgens Zandbergen is het zeer waarschijnlijk dat V&D failliet gaat. ‘Zonder Sun Capital lukt het ze niet om erbovenop te komen. Waarschijnlijk volgt het faillissement nog voor het jaareinde. Voor de dertig tot veertig kleinere V&D-vestigingen in de kleine en middelgrote steden is het dan einde verhaal. Zoals ik zei, is een doorstart van V&D in de grootste steden heel ingewikkeld. De vastgoedeigenaren kiezen op deze toplocaties liever voor gerenommeerde huurders, zoals blijkt uit huurbesprekingen met partijen als Primark, Zara en H&M. Bovendien ligt de huurprijs die V&D betaalt dik onder de markthuur.’

Ook grote delen van deze panden blijven leegstaan, vreest hij. ‘De parterre, de begane grond en de eerste verdieping zullen nog wel verhuurd worden aan topretailers en La Place. Maar daarboven wil geen retailer zich vestigen zonder dat de eigenaar het pand drastisch verbouwt. Winkelsplitsing en ombouw tot een winkelcentrum duurt te lang. Herbestemming of gewoon de bovenste etages dichtgooien lijkt dan waarschijnlijker.’

Zandbergen ziet de huidige situatie op de winkelmarkt met lede ogen aan. ‘Als ook nog de Macintosh-formules en de DA-drogisterijen over de kop gaan, neemt de gemiddelde winkelleegstand van nu 8 procent in een klap toe met 2,5 tot 3 procentpunt. Vooral de middelgrote steden hebben dan een groot probleem. De leegstand ligt daar nu al boven de 10 procent. Het leegstandsprobleem lijkt daar dan niet meer te keren. Wat je zal zien, is een versnelling van de trek van winkelconsumenten uit kleine en middelgrote steden naar de grote steden.’

Reageer op dit artikel