ABN Amro voorziet daling huizenprijs in 2021

ABN Amro voorziet daling huizenprijs in 2021

ABN Amro gaat ervan uit dat de huizenprijzen volgend jaar voor het eerst sinds 2014 weer gaan dalen als gevolg van de coronacrisis. Tegelijkertijd hoeven huizenbezitters zich voorlopig geen zorgen te maken over de betaling van hun hypotheek.

Met hoeveel procent de gemiddelde huizenprijs volgend jaar gaat dalen durft ABN Amro nog niet te voorspellen. Daarvoor moet volgens de bank eerste meer duidelijk worden over de precieze impact op de economie. Wel gaat ABN Amro alvast uit van een negatieve invloed op de huizenprijzen.

Afnemende belangstelling

De bank voorziet dat aspirant huizenkopers door een oplopende rente minder makkelijk in aanmerking komen voor een hypotheek. Een oplopende werkloosheid en dalende besteedbare inkomen drukken de leencapaciteit extra. Ook neemt de belangstelling van buitenlandse beleggers voor Nederlandse woningen af. Dit alles zorgt volgens de bank voor een neerwaartse druk op de prijzen. Eerder al lieten economen van de bank weten dat de vastgoedmarkt grosso modo in 2021 door de coronacrisis een afslag te wachten staat. 

Geen huisuitzettingen

Vooralsnog hoeven de huidige huizenbezitters zich nog geen zorgen te maken over de financiering en de bijbehorende betalingsverplichtingen voor hun woning. Minister Van Veldhoven (Wonen) heeft afspraken gemaakt met onder meer banken en verzekeraars dat huizenbezitters ten minste tot 1 juli niet hun huis uitgezet kunnen worden als ze als gevolg van de coronacrisis niet meer hun hypotheek kunnen betalen. In de tussentijd moet er worden gezocht naar oplossingen, bijvoorbeeld uitstel van betaling. Van huiseigenaren zelf wordt verwacht dat ze bij instanties als belastingdienst en gemeente actief zoeken naar inkomensondersteuning. Eerder werd voor de huursector al een tijdelijke ban op huisuitzettingen overeengekomen.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.

'8 procent overdrachtsbelasting heeft amper effect op investeringsklimaat'

'8 procent overdrachtsbelasting heeft amper effect op investeringsklimaat'

Het kabinet moet de overdrachtsbelasting naar 6 procent terugschroeven om het investeringsklimaat op de woningbeleggingsmarkt werkelijk te verbeteren. De aangekondigde verlaging naar 8 procent schiet daartoe tekort.

Hoger inkomen twintigers betaalt zich nog niet uit op de koopwoningmarkt 

Hoger inkomen twintigers betaalt zich nog niet uit op de koopwoningmarkt

Twintigers beschikken over een hoger besteedbaar inkomen dan tien jaar geleden. Toch hebben ze minder vaak een koopwoning. De woningnood heeft een flinke impact op hun leven. 'Dit zou ons allemaal zorgen moeten baren,' aldus Wim Flikweert, manager Wonen bij ING.

Een nieuwe wijk in Nijmegen met circa 500 woningen, gerealiseerd binnen 3 jaar.

In tien weken van niets naar een appartementengebouw

De productiviteit in de bouw moet omhoog om te kunnen voldoen aan de enorme vraag naar woningen in Nederland. VDL De Meeuw stelt, om dat te kunnen realiseren, dat een gebouw beschouwd moet worden als een product en niet als een project. 'In onze nieuw in te richten fabriek in Oirschot kunnen we 500 woningen bouwen. Dat is een start. Opschalen doen we in vergelijkbare batches tot een geplande productie van 2.500 woningen per jaar', vertelt operationeel directeur Bram van Rijt.

506561095

Beleggers en bouwers hielden ministerie in hun greep

IVBN en Neprom onderhandelden op het scherpst van de snede met het ministerie van Binnenlandse Zaken in aanloop naar de Wet betaalbare huur. Of dat tienduizenden nieuwe, betaalbare huurwoningen oplevert - zoals het Rijk verwacht - valt nog te bezien.