'Corona drukt waarde vastgoed met 3,5 procent'

'Corona drukt waarde vastgoed met 3,5 procent'

Tot en met 2021 zal de waarde van Nederlands vastgoed per saldo met 3,5 procent dalen. Die verwachting spreekt ABN Amro uit in een reeks nieuw sectorprognoses waarin ook de impact van het virus is meegenomen.

De waarde van het Nederlandse vastgoed zal volgens ABN Amro onder druk komen te staan door de krimp van de Nederlandse economie in 2020 als gevolg van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. De waarde van het Nederlandse vastgoed stijgt volgen de bank in 2020 nog met 1,5 procent en daalt in 2021 met 5 procent.

Commerciële huurwaardering

Vrijwel alle beleggingscategorieën worden volgens ABN Amro vroeg of laat geraak, zo ook de woningmarkt.  De bank wijst erop dat op dit moment er veel vraag is naar woningen maar dit kan afnemen wanneer consumenten in baanonzekerheid verkeren en daardoor minder verhuizen. Het kan bovendien moeilijker worden om een nieuwe woning te bezichtigen door de sociale isolatie. De vraag naar commerciële huurwoningen kan worden geraakt door een daling van het consumentenvertrouwen en het besteedbaar inkomen. Dit heeft eenvoudig tot gevolg dat mensen minder huur willen of kunnen betalen.

Afname toerisme

Ook het hotelvastgoed wordt geraakt vanwege de sterke afname van het aantal zakelijke reizigers en toeristen vanwege de reisrestricties. Grote hotelketens hebben daarbij waarschijnlijk iets minder last dan kleine hotels. ABN Amro noemt als mogelijk lichtpunt is dat Nederlanders in de zomer massaal in eigen land op vakantie gaan.

Winkels en horeca

Harde klappen vallen in het het winkelvastgoed,  inclusief horeca.De restaurants en cafés zijn al gesloten, de winkels officieel nog niet. Wel gaan er steeds meer winkels in Nederland uit eigen beweging dicht. Verschillende brancheorganisaties van beleggers zijn al door het kabinet gevraagd om met maatregelen te komen om gedupeerde bedrijven in de horeca en retail te ondersteunen door tijdelijk geen huur te innen. Supermarkten hebben mogelijk als één van de weinige spelers in retailland extra inkomsten door corona.

Impact op kantorenvastgoed

ABN Amro verziet een negatieve impact voor het kantorenvastgoed  pas op de langere termijn, als de economische groei terugzakt en de werkloosheid vervolgens stijgt. Ook kan de vraag naar nieuwe kantoren afnemen als gevolg van het vele thuiswerken. Wel wijst de bank op de het noodpakket voor de economie van het kabinet die een massale toename van de werkloosheid.

Industrieel vastgoed

Het industrieel vastgoed dat zich richt op de levensmiddelenhandel kan volgens de bank profiteren van de grote vraag naar levensmiddelen, waardoor de distributiecentra die zich hierop richten goede zaken doen. Ander industrieel vastgoed zal het  moeilijk krijgen door minder export en import en het sluiten van winkels. Dan hoeft ook minder te worden bevoorraad.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.