'Banken kunnen in deze crisis onderdeel van oplossing zijn'

'Banken kunnen in deze crisis onderdeel van oplossing zijn'

De banken waren de kop van jut in de vorige kredietcrisis. In deze crisis kunnen ze laten zien dat ze onderdeel van de oplossing zijn en niet langer het probleem, schrijft Vastgoedmarkts hoofdredacteur Servaas van der Laan.

Het coronavirus raast over de wereld en laat een spoor van vernieling achter. Wereldwijd raakten meer dan 200.000 mensen besmet en overleefden ruim 8.500 personen het virus niet, blijkt uit de laatste cijfers van de WHO. Azië, de Amerika’s, Europa. Het virus slaat geen plek over. Alleen Montenegro zegt geen gevallen te hebben, maar er is niemand die dat gelooft.

Crisis dreigt

Naast een bedreiging voor onze gezondheid vormt het virus ook een gevaar voor onze economieën. Mensen mogen niet meer reizen, blijven thuis, consumeren minder. Ondernemers komen in de problemen, vooral in de horeca, maar spoedig zal dat overslaan op een groot deel van de retailsector. Bedrijven moeten inkrimpen, mensen ontslaan. Die mensen geven weer minder geld uit en zo ontstaat een negatieve spiraal die we zo goed kennen van 2008.

Maar er is een groot verschil met 12 jaar geleden. Er is geen schuldige aan te wijzen. In 2008 was er een duidelijke kop van jut: de financiële sector had de bubbel veroorzaakt met zijn risicovolle, complexe financiële producten. Maar deze keer kun je hooguit een beschuldigende vinger wijzen naar Chinezen in rurale gebieden die er slechte hygiëne dan wel andere eetgewoonten op nahouden. Maar zelfs dat is niet duidelijk. Patient zero is nog niet gelokaliseerd.

Saamhorigheid

Het ontbreken van een schuldige brengt, merk ik in mijn omgeving , een ongekend gevoel van saamhorigheid los. Niemand trekt in deze tijd elkaar het vel over de neus, maar probeert elkaar te helpen. Zowel privé, waar mensen spontaan en belangeloos kinderopvang bieden voor mensen met vitale beroepen, als zakelijk waar bedrijven elkaar de helpende hand bieden. Even geen factuur sturen naar die horecaondernemer, of juist die factuur nu al betalen voor wie het kan missen.

Ook de financiële sector speelt hierin een belangrijke rol. Dit keer zijn zij niet de kop van jut, maar een deel van de oplossing. Zij kunnen ondernemers die worden geconfronteerd met plotselinge terugval in inkomsten helpen door coulant om te gaan met betalingsverplichtingen of juist een extra krediet verstrekken om deze noodsituatie te overbruggen.

Hoopvolle boodschap

Het is mooi om te zien dat deze crisis naast het slechtste, denk aan de supermarkthamsteraars of mondkapjeshandelaars, vooral ook het beste in mensen naar boven brengt. Gelukkig is die laatste groep veruit in de meerderheid.

‘Let een beetje op elkaar,’ om met Rutte te spreken. Het blijkt dat wij mensen zo slecht nog niet zijn. En dat is, in deze barre tijden vol slecht nieuws, een welkome opsteker.

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.

Biografie

Servaas werd geboren onder de rook van Rotterdam. Daar rondde hij in 2003 het Gymnasium af aan de RSG Hoefsmid. Als (I)talofiel ging hij Italiaans (BA) studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Die studie voerde hem naar Verona waar hij in 2008 aan de Università degli studi di Verona studeerde. Terug in Nederland volgde Servaas zijn andere passie: hij ging Journalistiek (MA) studeren aan de RUG. Als onderdeel van die studie liep Servaas stage bij nrc.next. Omdat de twijfel toesloeg over een loopbaan als journalist of diplomaat, proefde hij vervolgens aan het diplomatenvak op de politieke afdeling van de Nederlandse ambassade in Rome.

Na een flirt met de diplomatie op de ambassade in Rome begon Servaas zijn journalistieke carrière in 2012 bij Elsevier. Hier schreef hij als online nieuwsredacteur spraakmakende verhalen over identiteitsfraude, islamitisch terrorisme, de vliegramp met vlucht MH17 en de migratiecrisis. In 2015 trok hij als verslaggever door Oost- en Zuid-Europa waar hij verslag deed van de migratiestromen.

Na een stormachtig bestaan als nieuwsredacteur koos hij in 2016 voor meer diepgang als redacteur economie voor Elsevier Weekblad. Voor dat blad schreef Servaas tientallen coververhalen over de impact van technologische veranderingen op de samenleving en over de huizen- en vastgoedmarkt. Het was met die laatste portefeuille waarmee hij zich in de kijker schreef bij Vastgoedmarkt, waar hij per 1 oktober 2019 aantrad als hoofdredacteur.

Boek

‘Ik ben soms een wolf in schaapskleren’ – portret Barbara van Beukering in ‘De hoofdredacteur. Over ondernemend leiderschap in de journalistiek’
‘Leidinggeven zit in mijn karakter, ik ben geen volgend iemand’ – Portret Annemieke Besseling in ‘De hoofdredacteur. Over ondernemend leiderschap in de journalistiek’