Huurcommissie onder vuur

Huurcommissie onder vuur

Vorige maand besteedde het TV-programma EenVandaag aandacht aan het feit dat de Huurcommissie zaken te lang laat liggen.

Onder andere het Tweede Kamerlid de heer Ronnes van het CDA sprak hier zijn onvrede over uit.

De Huurcommissie gaf in het televisieprogramma aan dat een reorganisatie één van de oorzaken van de opgelopen vertraging was. Een slappe reactie als je het mij vraagt. Al enkele jaren geleden toonde onderzoek van Wolf Huisvestingsgroep aan dat het online rekenmodel van de Huurcommissie — om de toegestane huurprijs op basis van het woningwaarderingsstelsel te berekenen — destijds fouten bevatte.

Deze fouten zijn er inmiddels uitgehaald, maar het model is nog steeds zeer bewerkelijk en weinig transparant. Dit ondanks jaarlijkse uitgaven van ruim 15 miljoen euro, grotendeels belastinggeld. Hiervan is een groot deel terechtgekomen bij de ontwikkelaar van het model, IT-bedrijf Capgemini. Als het model beter zou werken, zou de Huurcommissie zaken veel sneller kunnen afhandelen. Daar heb je geen ‘reorganisatie’ voor nodig.

Een nóg fundamentelere oplossing zou zijn het ouderwetse en complexe woningwaarderingsstelsel (geleidelijk) plaats te laten maken voor een eenvoudiger manier om huurders financieel tegemoet te komen. Dan hoeft de Huurcommissie überhaupt geen huurprijszaken meer in behandeling te nemen.

Volgende maand heb ik een afspraak met de heer Ronnes om het bovenstaande te bespreken. Wordt dus vervolgd.

Frank van Min is DGA Wolf Huisvestingsgroep

Frank van Min

Frank van Min

Directeur van Wolf Huisvestingsgroep