OM in hoger beroep tegen veroordeling Stroink

OM in hoger beroep tegen veroordeling Stroink

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen het vonnis in de strafzaak tegen voormalige TCN-directeur Rudy Stroink en zijn vrouw Saskia van Bohemen.

Het hoger beroep door het OM wordt bevestigd door Stroinks advocaat Willem Koops. Hij onthoudt zich van verder commentaar.

Het OM stelt hoger beroep in omdat het niet zich niet kan vinden in de opgelegde straffen. Voor de omkoping van Google-directeur Simon Tusha kreeg Rudy Stroink een taakstraf van 240 uur en negen maanden cel voorwaardelijk. Zijn vrouw Saskia van Bohemen kreeg 180 uur en zes maanden voorwaardelijk. Het OM had tegen Stroink een straf van 21 maanden cel geëist, tegen zijn echtgenote 15 maanden onvoorwaardelijk. Het OM is bevreesd dat van de lagere straffen een verkeerd signaal naar de vastgoedsector uitgaat. Daar zouden ondernemers zich regelmatig in vergelijkbare situaties als Stroink bevinden.

Poldervonnis

Stroink en zijn vrouw werden op 20 november 2018 door de rechtbank in Zwolle schuldig bevonden aan omkoping, maar hoefden van de meervoudige strafkamer niet de cel in. De advocaat van Stroniks echtgenote Van Bohemen noemde het een typisch poldervonnis: 'een keiharde veroordeling en een slappe straf'. Eerder werd bekend dat Stroink zijn Utrechtse woning te koop had gezet.

Tijdens de laatste zittingsdag pleitten de advocaten van Stroink en Van Bohemen nog voor vrijspraak. 'Als dit omkoping is, is het de stomste ooit', stelde de advocaat van Van Bohemen, naar aanleiding van de openheid rondom de betalingen en het grote aantal TCN-medewerkers dat bij de betalingen betrokken was. Stroink verklaarde eerder ter zitting dat hij en zijn echtgenote 'belazerd waren' door de tussenpersoon die namens Google optrad.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.