Geen cel voor veroordeelde Stroink

Geen cel voor veroordeelde Stroink
TCN-datacenter Eemshaven

Rudy Stroink en zijn vrouw Saskia van Bohemen zijn schuldig aan omkoping, maar hoeven niet de cel in. Ze zijn veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen.

Dat vonniste de rechtbank in Zwolle donderdag 22 november. Ze zijn veroordeeld voor het omkopen van een bestuurder van Google. Ze betaalden meer dan 590.000 euro aan steekpenningen, aldus de Zwolse rechtbank. Stroink en zijn vrouw hebben de aantijgingen altijd ontkend. Volgens hen zijn ze zelf 'belazerd' door de ex-Google-bestuurder en een handlanger.

Stroink kreeg een werkstraf van 240 uur en 9 maanden cel voorwaardelijk opgelegd. Van Bohemen moet een werkstraf van 180 uur verrichten en kreeg zes maanden cel voorwaardelijk. Ook zijn ze veroordeeld voor fraude en witwassen. Het duo is vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie.

Het vastgoedbedrijf TCN van Stroink verkeerde in 2008 door de kredietcrisis in zwaar weer. Het bedrijf moest dat jaar voor 140 miljoen euro aan vastgoed verkopen. Cruciaal was de rol van Google bij de huur van een datacentrum in de Eemshaven. Met de omkoping werd de verlenging van dat contract zekergesteld.

Lees hier hoe de rechtbank uitspraak deed met link naar het vonnis.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.