Dat heeft Vastgoedmarkt vernomen op basis van anonieme bronnen uit de beleggingsmarkt. ASR Real Estate wil desgevraagd geen commentaar geven op de uitlatingen. Het te koop staande deel bestaat uit 32.000 m2 retail en horeca, 6.000 m2 (maatschappelijke) voorzieningen en de ondergrondse parkeergarage. De 10.000 m2 kantoorruimte is eerder verkocht aan Aberdeen SI, de 762 huur- en koopwoningen zijn naar Vesteda en particuliere kopers gegaan.
De exit van ASR Real Estate uit het nieuwe stadscentrum van Utrecht Leidsche Rijn lijkt toch niet zo voordelig uit te pakken als gewenst. Vastgoedmarkt schreef eerder dat LRC mogelijk tegen een bruto yield van 5,50 tot 5,75 procent kan worden verkocht, op basis van de hoge kwaliteit van het stadscentrum, de zekere bevolkingsgroei in Leidsche Rijn en de verbeterde retailbeleggingsmarkt. 'We hebben veel vertrouwen in een goede deal, mede omdat we nooit concessies hebben gedaan aan de kwaliteit', zei Dick Gort in het retailthema van Vastgoedmarkt.
Op dat aanvangsrendement zette ASR inderdaad in, maar de huidige eigenaar kwam van een koude kermis thuis, wist een Nederlandse institutionele belegger op basis van anonimiteit te vertellen op vastgoedbeurs Mapic in Cannes. ‘ASR RE heeft Leidsche Rijn Centrum eerder inderdaad tegen een brutoaanvangsrendement van 5,50 procent in de markt gezet. Bijna alle Nederlandse institutionele beleggers en ook buitenlandse beleggers hebben ernaar gekeken, maar niemand heeft gehapt. LRC ziet er goed uit, maar vanuit retailperspectief is het niet zo goed. Er zijn teveel zijpaadjes, die afbreuk doen aan het winkelkarakter.’
Vanwege die koele ontvangst zag ASR RE zich gedwongen het stadscentrum pas te verkopen bij een bezettingsgraad van 100 procent, aldus de Nederlandse belegger. ‘ASR heeft zijn vraagprijs verlaagd tot een BAR van 6,5 procent, maar er is nog steeds weinig tot geen animo. Pensioenfondsen zijn huiverig voor retail. In andere vastgoedsegmenten zijn ook veel hogere rendementen te behalen. Het totaalrendement op winkels bedroeg in 2017 5 tot 7 procent, terwijl dat op woningen 20 procent bedroeg.’
Een buitenlandse vermogensbeheerder met mogelijke interesse, heeft eveneens besloten LRC niet in belegging te nemen. ‘Onze Aziatische cliënten hadden de nodige reserve. LRC is een nieuw stadsdeel dat zich eerst maar eens een paar jaar moet bewijzen, vonden ze.’ LRC zou als regionaal middelgroot stadscentrum wel goed passen in het profiel van Wereldhave. Met de 450 miljoen euro opbrengst van het Finse complex Itis heeft het vastgoedfonds bovendien een flinke oorlogskas. Of Wereldhave interesse heeft, wil het fonds desgevraagd niet zeggen. ‘We doen geen uitspraken over individuele objecten’, aldus director of Investor Relations Ruud van Maanen. Verder wil hij geen commentaar geven.