Ballast Nedam verliest kort geding over Cooltower

Ballast Nedam verliest kort geding over Cooltower

Bouwer Ballast Nedam moet een vier miljoen euro kostende wijziging accepteren van ontwikkelaar De Vijf Heeren voor het funderingsplan van de Cooltower in Rotterdam.

Dat blijkt uit een rechterlijke uitspraak in een door De Vijf Heeren (U Vastgoed) aangespannen kort geding. Ballast Nedam had de turnkey-aannemingsproject voor de 150 meter hoge woontoren opgeschort na een verandering van het funderingsplan door opdrachtgever De Vijf Heeren. Mos Grondmechanica adviseerde de projectontwikkelaar langere heipalen te gebruiken. Dat kost 4 miljoen euro extra en leidt tot vertraging.

Ballast Nedam moet door met het project. Van de rechter moet het bouwconcern aannemingsovereenkomsten met kopers van appartementen in het project Cooltoren zonder voorbehoud ondertekenen binnen twee werkdagen nadat die door de verkopende makelaar ter ondertekening zijn voorgelegd. Dit op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per dag.

Het risico van de kostenverhoging ligt in beginsel bij Ballast Nedam. 'Partijen hebben in de contracten (...) onder ogen gezien dát het heiplan als onderdeel van het technisch ontwerp niet definitief was en nog kon wijzigen. Partijen hebben geen nadere regeling getroffen voor de extra bouwkosten en bouwtijd als gevolg van een tegenvallend funderingsadvies (...). In hoeverre op dit punt een uitzondering moet worden aangenomen op de afspraak (...)  dat het risico van kostenverhogende omstandigheden vanaf 23 januari 2018 volledig bij Ballast Nedam ligt, kan thans niet worden vastgesteld. Dat vergt een onderzoek naar de feiten waarvoor in dit kort geding geen plaats is', overwoog de rechter.

Het project Cooltower omvat de bouw van een woontoren van 150 meter hoog met 282 appartementen, commerciële ruimten, bergingen en bijbehorende ruimtes. De totale stichtingskosten bedragen ongeveer 140.000.000 euro en de aanneemsom bedraagt 60.000.000 euro.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.