Haagse overheidsgebouwen voor 2040 klimaatneutraal

Haagse overheidsgebouwen voor 2040 klimaatneutraal
Skyline Den Haag-centrum

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat uiterlijk in 2040 de belangrijkste overheidsgebouwen in het centrumgebied van Den Haag klimaatneutraal maken. Het gaat om 1 miljoen vierkante meter bruto vloeroppervlak kantoren.

Deze Green Citydeal EnergieRijk Den Haag is op 27 september 2018 getekend door staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken, gedeputeerde Baljeu van provincie Zuid-Holland en wethouder Van Tongeren van gemeente Den Haag. Het gaat om tientallen overheidsgebouwen in het centrum van Den Haag, waaronder Provinciehuis Zuid-Holland, stadhuis Den Haag en verschillende ministeries. Met de verduurzaming verwacht het Rijk een energiebesparing van 65.000 gigajoule per jaar te realiseren.

Staatssecretaris Knops: ‘We gaan niet één enkel gebouw verduurzamen, maar hanteren slimme gebiedsgerichte aanpak waarbij we tientallen gebouwen gezamenlijk vergroenen. Die versnelling is nodig om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren.’ De Green Citydeal is ook ondertekend door gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland en organisaties als de SER, de politie, de Raad voor de rechtspraak, de Hoge Colleges van Staat en de private partijen BAM Bouw en Vastgoed, Facilicom Groep en Safire.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.

Aan de twee derde betaalbaarheidseis wordt bij de woontop niet getornd

Aan de twee derde betaalbaarheidseis wordt bij de woontop niet getornd

Woonminister Mona Keijzer houdt vast aan de bouw van 100.000 woningen per jaar, waarvan twee derde voor het betaalbare segment. Eerder liet de minister nog weten dat deze betaalbaarheidseis wat haar betreft 'geen dogma' was.

Foto: Unkas Photo/Shutterstock

Nieuwbouw verdubbelt bij soepelere regels rond betaalbaarheid

Er kunnen aanzienlijk meer nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd als de verplichting tot het bouwen van veel sociale- en middenhuurwoningen wordt versoepeld. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

Fotograaf: Anneriet van der Spek

Hoe Barentsz de standaard zet voor compromisloze duurzaamheid in vastgoed

De bouwsector staat voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, van het verminderen van CO₂-uitstoot tot het bouwen met biobased materialen. Bij Barentsz Ontdekkingshuizen zit duurzaam wonen en bouwen in het dna. Zowel in het ontwerp als in de productie- en bouwfase streeft het innovatieve bouwbedrijf naar 'compromisloze duurzaamheid'. 'We moeten niet als boekhouders alleen maar gericht zijn op de getallen. Uiteindelijk wil je huizen maken die prettig zijn om in te leven.'

Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe

Flexibele indeling van ruimte voor alsmaar evoluerende behoeftes

Juist nu in een onzeker politiek en economisch klimaat is flexibiliteit essentieel in de logistieke sector. De vraag naar flexibele logistieke oplossingen groeit, maar wat houdt 'flexibiliteit' in de praktijk in? Volgens logistiek vastgoedexpert Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe bij Prologis, draait het om duurzame, aanpasbare ruimtes die inspelen op de brede en steeds veranderende behoeften van klanten.