JLL: corona versnelt trend telewerken

JLL: corona versnelt trend telewerken

De uitbraak van corona zal de trend naar werken op afstand versnellen.

Dat voorspelt vastgoedadviseur JLL in zijn onderzoekspublicatieCovid-19: Global Real Estate Implications. JLL spreekt van de grootste test van thuiswerken in de geschiedenis. ‘Bedrijven implementeren, verfijnen en testen beleid, processen en infrastructuur om het te laten werken. We verwachten dat quarantaineprotocollen thuiswerkinitiatieven aanmoedigen en dat deze praktijken in nieuwe regio's worden overgenomen naarmate de besmetting zich uitbreidt.’

Meer werken op afstand

'Grote multinationals die onlangs, publiekelijk, de terugdringing van thuiswerkpraktijken aankondigden, geven nu aan de wens te hebben om deze praktijk op grote schaal te gebruiken totdat de uitbraak voorbij is,' aldus JLL.

Een toename van het werken op afstand zal waarschijnlijk de bezettingsgraad van kantoren verminderen. Verhuurders met blootstelling aan kortlopende huurcontracten zijn het meest kwetsbaar.

Investeringen in samenwerkingstechnologieën

'Als we verder kijken dan 2020, verwachten we dat de vraag naar werken op afstand en investeringen in samenwerkingstechnologieën zullen groeien. Dat zou de wijdverbreide acceptatie van deze praktijken kunnen versnellen,' schrijft de vastgoedadviseur.

De vastgoedadviseur verwacht niet dat een impuls tot telewerken schadelijk is voor de kantorenmarkt. ‘Een focus op hogere benutting en verdichting van de ruimte heeft de efficiëntie al verhoogd en resulteerde in beperkte overcapaciteit in geoptimaliseerde portefeuilles. Stijgende werkgelegenheid in relevante sectoren zal ruimschoots opwegen tegen de gevolgen van thuiswerken voor de vraag.'

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.