nieuws

Eigen grond Syntrus loophole voor huurrestricties Amsterdam

Transacties

Nieuwe huurwoningen in hartje Amsterdam waar je ook nog rendement op kunt maken. Syntrus Achmea heeft deze heilige graal gevonden. 

Eigen grond Syntrus loophole voor huurrestricties Amsterdam
Oosterburg Amsterdam Syntrus Achmea

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft 163 appartementen in het centrum van Amsterdam gekocht voor het Achmea Dutch Residential Fund (ADRF). De woningen worden gerealiseerd door ontwikkelaar Vorm en bouwbedrijf Hillen & Roossen. De bouw begint naar verwachting deze zomer.

De 2- en 3-kamerappartementen komen op Oostenburg, een van de drie oostelijke eilanden tussen het IJ en de grachtengordel, en variëren in grootte tussen de 44 m2 en 108 m2. Naast de appartementen koopt Syntrus Achmea ook 2.128 m2 commerciële ruimte, onder meer voor horeca en flexibele werkruimtes aan de VOC-kade.

Geen erfpacht

De stap van Syntrus Achmea is opvallend aangezien woningbeleggers steen en been klagen over de zware restricties die Amsterdam heeft verbonden aan het realiseren van nieuwe huurwoningen. Doordat de woningen op eigen grond van Syntrus Achmea -zonder erfpacht- worden gebouwd gelden er volgens Onno Hoff, director Fund Management Vastgoed bij Syntrus Achmea, geen restricties van de gemeente voor de verhuur en de exploitatie. ‘Daardoor biedt deze belegging het uitzicht op een duurzaam rendement, waarmee de institutionele beleggers in ons fonds kunnen zorgen voor goede pensioenen. Op de meeste andere locaties in Amsterdam kan dat momenteel helaas niet.’

Eerdere aankoop

Vorig jaar kocht Syntrus Achmea op Oostenburg al 277 energiezuinige appartementen van Vorm en Steenwell voor het voor het Achmea Dutch Value Added Residential Partnership (ADVARP): 130 sociale huurwoningen van gemiddeld 37 m2, 30 middenhuur woningen tussen de 40 en 50 m2 en 117 duurdere huurwoningen van 50 tot 80 m2. De oplevering van deze woningen, die ook op eigen grond staan, is voorzien in 2021.

Grote behoefte

‘Al deze woningen voorzien in een grote behoefte aan woonruimte in Amsterdam voor verschillende doelgroepen, waarbij duurzaamheid en sociale ontmoetingen een belangrijke rol spelen’, aldus Hoff. ‘Met deze mix van kleinere en grotere woningen realiseren we op een fantastische locatie in de stad appartementen voor mensen met verschillende woonbudgetten. Met horeca, werkplekken en urban farming -één van de woongebouwen krijgt een gezamenlijke daktuin-  als aanvulling. En met een passend rendement voor onze opdrachtgevers.’

Reageer op dit artikel