Minister spreekt huisbaas aan op discriminatie

Minister spreekt huisbaas aan op discriminatie

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat de verhuurders van woningen aanspreken op discriminatie.

Ze vindt het 'bedroevend' dat uit een steekproef van de Groene Amsterdammer is gebleken dat aspirant-huurders geregeld worden afgewezen omdat ze een migratie-achtergrond hebben.

Ollongren roept gedupeerden op om aangifte te doen. Maar ook de verhuurders en woningbemiddelaars moeten in actie komen, vindt ze. Het zou 'een goed idee zijn'  als de branche het voorbeeld van de Groene zou volgen en zelf zou onderzoeken of verhuurders en verhuurmakelaars Nederlanders van buitenlandse komaf achterstellen.

'Discriminatie op de woningmarkt steekt in het bijzonder', vindt Ollongren. Want die 'belemmert mensen bij het opbouwen van een bestaan'.

De Groene concludeert dat een Nederlands klinkende naam 28 procent meer kans biedt op een uitnodiging voor een bezichtiging dan een Marokkaanse achternaam. Ruim 90 procent van de verhuurmakelaars zou bereid zijn mee te werken aan discriminerende verzoeken.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.