nieuws

Amsterdammers wonen het kleinst van Nederland

regios

Wat velen al vermoedden is door het CBS cijfermatig bevestigd naar aanleiding van de beurs Provada. Amsterdammers wonen het kleinst van Nederland, gemiddeld slechts 49m2 per person. Maar ook in andere stedelijke gebieden in Nederland wordt de gemiddelde woonruimte steeds krapper.

Amsterdammers wonen het kleinst van Nederland
Nieuwezijds Voorburgwal 162-170 Amsterdam - foto Cording

De gemiddelde woonruimte  per persoon in Nederland is 65 m2, maar in Amsterdam is dit slechts 49 m2, zo blijkt uit het CBS-rapport. Grote huizen zijn er in Amsterdam heel weinig en wie er een vindt, moet een grootkapitaal meebrengen. In heel Nederland woont 17 procent in een huis van 150 m2 of groter woont. In Amsterdam is dat maar 3 procent.
Bij paren zonder kinderen zijn de verschillen relatief het grootst. Ruim 50 procent van de kinderloze koppels in de stad moeten het doen met minder dan 75 vierkante meter. In de rest van het land is dit maar 12 procent. Ook gezinnen met kinderen hebben relatief weinig woonruimte. Bijna 40 procent van hen woont kleiner dan 75 vierkante meter, tegenover 6 procent landelijk. Volgens CBS is het lage gemiddelde voor Amsterdam te verklaren door de grote hoeveelheid eenpersoonshuishoudens. Zoals studenten en jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan.

In het oosten van het land is het woonoppervlak per persoon voor paren zonder kinderen groter dan in het westen. Gemeenten waar paren zonder kinderen het ruimst wonen zijn het Gelderse Oldebroek en Renkum.
In grote steden zoals Rotterdam en Utrecht, en middelgrote steden, zoals Arnhem, Groningen, Zwolle en Enschede, zijn de woonoppervlakten per persoon gemiddeld klein, maar niet zo klein als in Amsterdam.

Reageer op dit artikel