nieuws

Winnaar StiB Award 2019: ‘Van lelijk terug naar mooi’

Projectontwikkeling

Winnaar StiB Award 2019: ‘Van lelijk terug naar mooi’
Marcel Melissen en Nicole Maarsen

Wethouder Marcel Melissen van Tiel staat te glimmen van trots. Het multifunctioneel centrum Zinder in Tiel is zojuist uitgeroepen tot winnaar van de Steden in Beweging (StiB) Award 2019.

‘Zo’n ingrijpend project in het hart van de stad kent altijd voor- en tegenstanders’, zegt Marcel Melissen. ‘We hebben het parkeren verplaatst van de Waalkade naar een parkeergarage onder Zinder, terwijl het parkeren op die plek in het DNA van de Tielenaar zit.’ Met het vrijmaken van de Waalkade is een belangrijke stap gezet om de verbinding tussen het water en het stadscentrum te herstellen.

‘Terug naar mooi’

Melissen prijst de gemeenteraad, die het lef heeft getoond voor deze voor Tiel grote ontwikkeling, met dito investering. ‘Je ziet dat het werkt. Ouderen zitten er, jongeren uit de stad komen er spelen, de stad heeft zijn verbinding met het water teruggekregen. We hebben de stad van lelijk, terug naar mooi gebracht.’

Het centrum voor de kunsten Zinder Educatie – gebouwd door VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Zuid naar een ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond en landschappelijk ingepast door Felixx Landscape Architects & Planners – is gehuisvest in de ‘gouden lampion’, die als het ware zweeft boven het cultuurpodium. Daarnaast staat een robuust, natuurstenen volume waarin de bibliotheek is gevestigd. Een centrale, lichte entreehal vormt de schakel tussen de twee delen. Hier ontmoeten bezoekers elkaar. Verzonken onder de lampion ligt de multifunctionele zaal voor 320 mensen. Onder het gehele gebouw en het cultuurplein ligt een vierlaags parkeergarage.

Overige genomineerde projecten

Naast Zinder in Tiel zijn ook de projecten genomineerd Imagewharf in Amsterdam (Steengoed, Imagewharf, Hercuton, Allard Architecture, Affaire d’Architecture), Noordgebouw in Utrecht (Dura Vermeer Vastgoed, Vorm Ontwikkeling en NIC Re development) en Rhapsody in West in Amsterdam (SBB – M.J. de Nijs, Tangram Architekten).

StiB AwardDe prijs

Bij de StiB Award hoort in 2019 een beeld in metaal van beeldend kunstenaar Sander Goosen. Het beeld krijgt volgens Melissen een plekje in Zinder zelf. ‘Er staat al wat kunst, dit kan daar mooi bij.’

Reageer op dit artikel