'Vastgoedpartijen moeten gebruiker centraal stellen'

'Vastgoedpartijen moeten gebruiker centraal stellen'
Samenwerken voor betere bereikbaar en flexibeler gebouwen

Overheid en vastgoedsector moeten gebouwen flexibel en bereikbaar houden. De Plekkenmakers legden deze stelling voor aan de Provada-bezoekers. Ongeveer 200 reacties lokte de stelling van de dag uit. Twee op de drie respondenten was het met de stelling eens, eenderde was het ermee oneens.

Aan de hand van korte gesprekken, vervat op post-its, maakten de respondenten hun mening kenbaar. De voorstanders zien graag een faciliterende overheid, terwijl de vastgoedsector mooie, multifunctionele voorzieningen realiseert. ‘De overheid moet het faciliteren, kaderstellend en sturend zijn en de vastgoedsector moet het maken.’ Een ander: ‘Mee eens, maar dan wel met ruimte voor groen, duurzaamheid en gezondheid.’ Andere meningen: ‘Niet elkaar tegenwerken maar samenwerken.’ Of: ‘Geweldig, juist hiervoor is de omgevingswet bedoeld.’ Een kritischere geïnterviewde: ‘Prima, maar dan moeten wel de gebruikers centraal staan.’

Cynischer (of realistischere) respondenten noemen vruchtbare samenwerking tussen overheid en markt ‘een utopie’. ‘Samenwerking lukt niet, overheid is te star en heeft andere belangen.’ Of: ‘De overheid is niet nodig om te faciliteren.’ Anderen zien financiële beren op de weg of menen dat de huidige bestemmingsplannen ontoereikend zijn, want slechts tien jaar van toepassing. Als de bereikbaarheid al op orde is, is er nog een ander probleem dat niet op te lossen is; namelijk de betaalbaarheid en de hoge parkeerkosten.

De Plekkenmakers waren positief verrast over de open blik van de beursgangers. ‘Ze willen dat er een frisse wind gaat waaien. Betrek de bewoners erbij; nu zijn gebruikers nog te weinig betrokken, menen ze. De piketpaaltjes omver trappen, minder regels en anders denken. Er zijn andere vormen van mobiliteit, die niet alleen over wegen en stenen gaan. Denk aan andere manier van werken. Kom uit je hok, kijk over de grens, luister naar elkaar en doe het samen’, zo vatte plekkenmaker Reggy Hulsken de stemming van veel Provada-bezoekers samen.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.