nieuws

Transformatieplein: ‘Woontoren boven op Ringpark-kantoorgebouw’

Projectontwikkeling

Transformatieplein: ‘Woontoren boven op Ringpark-kantoorgebouw’
Ringparkgebouw Amsterdam

Wat moet er gebeuren met het Ringpark-kantoorgebouw in Amsterdam Nieuw-West? Bureau HofmanDujardin weet het wel. ‘Creëer aan de rand van het Rembrandtpark een nieuwe icoon’, zo zegt architect Michiel Hofman.

Bovenop het oude kantoorgebouw wordt, als het aan hem ligt, een groene woontoren van honderd meter hoogte gebouwd.

Voor hem is het oude kantoor (20.000 m2 kantoorruimte) van verzekeraar Nedlloyd uit de jaren zestig, ontworpen door De Vlaming en Salm, ‘een mooi integer gebouw’. Round Hill kocht het complex, inclusief de grote parkeerplaats aan de voorkant van het gebouw en een aangrenzend kavel vorig jaar voor zeventig miljoen euro van Fortress Investment Group. Een groot deel van het complex, inclusief het voormalige bedrijfsrestaurant, wacht op een nieuwe bestemming. Round Hill is over een haalbaar scenario in gesprek met de gemeente Amsterdam. Boelens de Gruyter treedt daarbij op als gedelegeerd ontwikkelaar.

Meer ambitie

Volgens architect Michiel Hofman verdient de plek naast het Rembrandtpark meer ambitie. Hij zoekt de oplossing in functiemenging. ‘Met een woontoren met zachte vormen en groene balkons kunnen we het naastgelegen park de woningen binnenhalen. Door zo’n toevoeging kunnen wij een ontzettend gave plek maken’, aldus Hofman.

Op de eerste dag van de Provada presenteerden ook de Architecten Cie en Heyligers d+p hun visies op het gebouw. Marleen Valstar van Heyligers denkt aan diverse toevoegingen. Met vijftien riante meerlaagse woningen op het dak van het kantoorgebouw en kleine woningen en voorzieningen in een ‘groene slinger’ voor het gebouw. Daar ook is plek voor de fietsenmaker, bakker en buurtslager.

Zeventig woontorens

Pero Puljiz van de Architecten Cie ziet in het oude kantoorgebouw en het aanliggende park een geweldige kans om aan de rand van Nieuw-West een nieuwe levendige stad te maken. ‘Het gaat niet alleen om transformatie van het oude gebouw, maar om aanpassing van het hele gebied. Bouw een nieuwe stad; rond het Rembrandtpark kunnen zeventig woontorens met 700.000 m2 aan woonruimte worden gebouwd.’

Reageer op dit artikel