nieuws

‘Laat corporaties ook maar middenhuur ontwikkelen’

Projectontwikkeling

‘We moeten stoppen met de discussie wie middenhuurwoningen mag ontwikkelen. Als woningcorporaties de financiële middelen hebben, laat hen die ook maar realiseren. Want met het huidige tekort, is elke woning welkom.’

‘Laat corporaties ook maar middenhuur ontwikkelen’
Ontbijtnieuws met Terrence Wong en Nicole Maarsen

Dat zei Nicole Maarsen, directeur Vastgoed Syntrus Achmea Real Estate & Finance, op 5 juni 2019 tijdens het Vastgoedmarkt Ontbijtnieuws op de Provada. ‘De woningmarkt is zo langzamerhand een rampomgeving. We praten al zo lang over het tekort, laten we in godsnaam gewoon bouwen. Aan de versnellingstafels waaraan we zitten met gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars, zijn we volledig transparant. We hoeven geen concurrenten van elkaar te zijn, we hebben parallelle belangen.’ Het ontbijtnieuws was live te horen op New Business Radio.

Meer seniorenwoningen

‘Ook met corporaties zoeken we de verbinding. Laten we daarom stoppen met de discussie wie middenhuur bouwt; als ze genoeg geld hebben, laat hen dat ook doen. Want het tekort is enorm.’ Hoe ziet Maarsen die samenwerking in concreto? ‘Uit onderzoek naar de demografische ontwikkeling van steden blijkt het woningtekort voor eenpersoonshuishoudens en senioren het allergrootst. Beleggers, corporaties en gemeenten moeten naar deze inzichten handelen en het juiste product maken. Ook kunnen we afspraken maken over doorstroming doen; een scheefwoner zou van een sociale huurwoning naar onze middenduurwoning in dezelfde wijk kunnen verhuizen.’

Opbouwen community

Wel goed nieuws uit Rotterdam, stelt Terrence Wong, regional manager Europe van Yardi. In het centrum van de Maasstad is de kantorenleegstand de afgelopen jaren gehalveerd. ‘Dat is vooral goed, omdat veel verouderde kantoren zijn getransformeerd naar woningen. Dat was hard nodig, omdat er te weinig woningen in het centrum en zakendistrict zijn. Nu krijg je multifunctionele gebieden. Onze Amerikaanse klanten willen alleen in multifunctionele gebieden investeren. Als hun huurders wonen in een gebied met tal van faciliteiten eromheen, kunnen ze een community opbouwen. Met enkel woningen is het verloop te groot.’

Alleen mixed-use

Ook Maarsen spreekt van ‘heel positief nieuws’. ‘Eindelijk wordt de kwaliteitsinhaalslag op de kantorenmarkt gewaardeerd door markt. Ook Syntrus Achmea realiseert veel mixed-use-projecten, zoals in Amsterdam-West, Utrecht De Planeet en Leiden Centraal (De Lorentz, red.). Wat haar wel grote zorgen baart, is de toenemende gemeenteregulering. ‘Nu komt Den Haag weer met een huisvestingsverordening. Wie meer dan 80 m2 wil huren, mag er alleen met twee personen in. Ik raak hier ontmoedigd van.’

Geen geld voor mobiliteit

Ook oplossing van het mobiliteitsvraagstuk komt in gevaar door de regulering. ‘Mobiliteitsoplossingen moeten betaald worden uit de woningmarkt, hebben gemeenten betaald. Maar sociale verhuurders hebben het geld niet, de koopmarkt zit op slot en ook middeldure huur wordt aan alle kanten gereguleerd en kan dit niet opbrengen. Syntrus Achmea wil als belegger stadspartner zijn. De thema’s bij binnenstedelijke gebiedsontwikkeling zijn te complex om alleen op te lossen. Maar we praten nu over de verkeerde onderwerpen die de oplossing van het woningtekort niet dichterbij brengen.’

Oma en Alexa

Wie wel een huurwoning weet te bemachtigen, wordt steeds verder ontzorgd, stelt Yardi-manager Wong in een positiever noot. ‘Yardi produceert software om de levenscyclus van vastgoed te faciliteren. Op de woningmarkt kunnen we van investering tot verhuur alles digitaliseren. Via ons geïntegreerde platform, portalen en apps bedienen we alle actoren. Zo kan een huurder met een druk op de knop een monteur voor een lekkende kraan regelen. De dienstverlening in huis wordt steeds uitgebreider. In de VS kan een spraakassistent als Alexa zorgen dat de rekeningen worden betaald. Alexa zou zelfs voor mijn digibete oma van 87 een uitkomst zijn.’

Reageer op dit artikel