nieuws

De Plekkenmakers: breng bewoners dorpen bij elkaar

Projectontwikkeling

De Plekkenmakers: breng bewoners dorpen bij elkaar
Plekkenmakers Michel Kolenbrander en Reggy Hulsken

In veel dorpen in Overijssel ontbreekt het aan een passend woningaanbod voor ouderen, jongeren en starters op de woningmarkt.

‘Elk dorp staat voor dezelfde problemen. Breng de bewoners uit al die dorpen bij elkaar en laat hen ‘dromen’ over het realiseren van een beter passende woningvoorraad’, zo suggereert Michiel Kolenbrander van de Plekkenmakers. ‘Laat hen samen een visie ontwikkelen op hun eigen dorpen.’

Op de tweede dag van de Provada schetste hij op het Vastgoedmarkt Transformatieplein de kansen om in dergelijke dorpen toch een beter aanbod te realiseren. ‘De oplossing moet altijd passen bij het DNA van de gemeenschap. Maar waarom zouden wij niet investeren in de opbouw van nieuwe gemeenschappen. Overal is sprake van vergrijzing. Laat ouderen en jongeren bij elkaar wonen; dan kunnen jongeren van betekenis zijn voor die oudere generatie’, aldus Kolenbrander.

Claudia van Haaf, Marieke Mentink en Bart-Jan Harmsen

Claudia van Haaf, Marieke Mentink en Bart-Jan Harmsen

De Overijsselse VVD-gedeputeerde Monique van Haaf (Ruimte en Grondbeleid) spreekt van een complexe problematiek. ‘In deze dorpen is nog geen sprake van krimp, maar wel zien we stilstand ontstaan.’ Diverse groepen kunnen er volgens haar geen passende woonruimte vinden. ‘Veel ouderen hebben behoefte aan een kleinere woning, maar dat aanbod is er simpelweg niet. Daardoor ontbreekt het in die groep aan doorstroming. Verder zijn veel jongeren zijn op zoek naar hun eerste zelfstandige woning. Ook dat aanbod is er niet. Daardoor worden zowel ouderen als jongeren gedwongen de dorpen te verlaten, terwijl ze daar graag zouden willen blijven wonen.’

De gemeente Twenterand herkent dat probleem. Special voor jonge starters wil de gemeente een oud schoolgebouw aan de Nassaustraat in Vroomhoop transformeren naar jongerenhuisvesting. Maar wethouder Bart-Jan Harmsen heeft inmiddels gemerkt dat zo’n transformatie niet heel makkelijk verloopt. ‘Dat schoolgebouw biedt een belangrijke kans om iets voor onze jongeren te doen. We moeten daarom niet zeggen: het gaat om een dorp in een krimpgebied, dus dat lukt niet. Maar makkelijk is zo’n transformatie echter niet.’ Volgens Marieke Mentink van Dura Vermeer heeft dat onder meer te maken met de geringe schaal. ‘Kleine aantallen woningen zijn financieel minder makkelijk haalbaar.’

De Plekkenmakers doen de suggestie ook daar te kijken naar nieuwe woonvormen. ‘In stedelijke gebieden worden complexen gemaakt waar de bewoners allerlei voorzieningen met elkaar delen. Waarom introduceren wij in kleine kernen ook niet dergelijke friends-concepten?’, zo zegt Reggy Hulsken.

Foto's

Reageer op dit artikel