Pieter Habets: hoge kantoorleegstand komt niet snel terug

Pieter Habets: hoge kantoorleegstand komt niet snel terug

De hoge kantorenleegstand zal in Amsterdam niet snel terugkomen, ondanks de ruimte die de gemeente geeft voor toevoeging van 125.000 m2 per jaar.

Dat zegt Pieter Habets. De kantorenloods van de gemeente Amsterdam breekt tijdens de rondetafel over kantoorontwikkeling tijdens Provada een lans voor nieuwbouw van kantoren. Volgens Habets kwam de leegstand van acht jaar geleden door grote overproductie en niet door gebrek aan vraag van gebruikers.

'De hoge leegstand van na de crisis zal niet snel terugkomen. In de de periode 2001 tot en met 2003 kwam er anderhalf miljoen vierkante meter kantoorruimte bij. Gemiddeld een half miljoen vierkante meter per jaar dus, waarvan een deel op monofunctionele locaties als Amstel III. Locaties zonder voorzieningen waren de eerste die bij een economische crisis verlaten werden. Een deel van die destijds nieuwe voorraad is zelfs nooit in gebruik genomen. Als je dat op je laat inwerken, snap je waar het overaanbod vandaan kwam.’

‘We geven ruimte voor 125.000 m2 nieuwe kantoorruimte per jaar. Wat we laten toevoegen sluit aan op de economische ontwikkeling. We bouwen voor de vraag, door te monitoren. We houden exact bij waar wat wordt gebouwd en opgeleverd. Als de markt minder vraagt, zullen we temporiseren. Dat is een andere manier van werken dan kort na de millenniumwisseling.’

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.