nieuws

BNA Architectuurprijs voor Noord-Zuidlijn

Projectontwikkeling

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De na jaren vertraging in 2018 opgeleverde Noord-Zuidlijn in Amsterdam is uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019.

BNA Architectuurprijs voor Noord-Zuidlijn

De prijs die de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus jaarlijks uitreikt voor het gebouw met ‘de meeste maatschappelijke meerwaarde’ is op 17 mei uitgereikt in de Tilburgse stadscampus annex bibliotheek LocHal. Architect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) en een vertegenwoordiger van opdrachtgever gemeente Amsterdam, Metro en Tram namen hun prijs – een baksteen trofee – in ontvangst.

Erasmus Medisch Centrum

Uit 114 inzendingen nomineerde de jury negen gebouwen. De Pontsteiger in Amsterdam was de enige genomineerde in de categorie Identiteit & Icoonwaarde en daarbinnen dus de winnaar. De LocHal won in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam werd winnaar in de categorie Stimulerende Omgevingen. In de categorie Particuliere Woonbeleving won woongebouw Het SchetsBlok in Amsterdam West, ontworpen in opdracht van een collectief van particulieren.

Amsterdams metrotrauma

De eindstrijd overall ging tussen de LocHal, het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en de Noord-Zuidlijn. Hier kwam de Noord-Zuidlijn als beste uit de bus. De metrolijn, met zeven haltes, is aangelegd met behulp van een nieuwe boortechniek, dwars onder de fundering van de historische binnenstad door. De jury noemt het project ‘een ode aan vakmanschap, een liefdesverklaring aan materiaal’ en ‘een overwinning op het Amsterdamse ‘metrotrauma’ – de Oostlijn, waarvoor hele stukken stad werden afgebroken – ‘waarmee de politiek nieuwe moed en het openbaar vervoer nieuw elan heeft gekregen.’

Oprekken ambities

Juryvoorzitter Jort Kelder: ‘Bovenal toont de Noord-Zuidlijn dat het maatschappelijk zinvol is om te investeren in de lange termijn, om de ambities voor projecten op te blijven rekken, in de wetenschap dat zo vanzelf manifest wordt wat goede architectuur vermag.’

Reageer op dit artikel