Dudok over bouwkosten: 'De markt corrigeert zichzelf'

Dudok over bouwkosten: 'De markt corrigeert zichzelf'
Ewald Dudok

Nog dit jaar komt er een kentering in de alsmaar oplopende bouwkosten. Ewald Dudok, eigenaar van het gelijknamige Dordtse vastgoedbedrijf spreekt deze verwachting uit in een interview met Vastgoedmarkt. Dudok roert zich de laatste maanden stevig op de Rotterdams vastgoedmarkt met de herontwikkeling van karakteristieke objecten.

Dudok (foto) kocht begin dit jaar de Schiecentrale in het Lloyd Kwartier van de Gemeente Rotterdam. Hij hoopt het complex, dat onder meer een thuis biedt voor filmstudio's, events en creatieve bedrijvigheid nog beter te ontsluiten, bijvoorbeeld met watertaxi’s of deelauto's. Daarnaast ziet hij graag wat meer levendigheid en ontmoetingsplekken ontstaan. “Ik geloof sterk in het toevoegen van een dagfunctie aan een woon-werkgebied, waarmee je het aantrekkelijker maakt.”

Veel potentie

Eind vorig jaar kocht het Dordtse vastgoedbedrijf al het Diepeveengebouw in het zogeheten Merwe-Vierhavengebied. Eerder legde Dudok al de hand op het iconische HAKA-gebouw in het zelfde gebied. Hij ziet veel potentie in het gebied. Dudok: “Het is een stukje oud-Rotterdam dat het op dit moment heel goed doet en wat qua prijs nu nog interessant is. Joep van Lieshout heeft er zijn atelier en steeds meer andere creatieve ondernemers vestigen er zich. Ze vinden het prettig om geïnspireerd en geprikkeld te worden.”

Daadkracht Rotterdam

Hij prijst de daadkracht van de gemeente Rotterdam bij de realisatie van vastgoedprojecten. “Als Rotterdam uitspreekt dat er 18.000 woningen bij moeten komen wordt er direct een convenant gesloten met marktpartijen. Op die manier slaagt het bestuur erin de stad in vijf jaar tijd echt heel hard te laten groeien.”

Gestegen bouwkosten

Probleem daarbij is wel dat de bouwkosten inmiddels behoorlijk zijn gestegen. “Met name de grote bouwers hebben daar last van”, aldus Dudok. Tegelijkertijd ziet hij al een kentering ontstaan. “De markt is nu nog zo dat sommige (onder)aannemers qua prijs overvragen, in plaats van een reële prijsstijging voor loon en grondstofkosten door te berekenen. De markt zal zichzelf uiteindelijk weer corrigeren. Je ziet nu al bepaalde bouwprojecten niet doorgaan. Voor 2020 gaat het denk ik al normaliseren. Om werk binnen te halen zul je jezelf niet uit de markt moeten prijzen.”

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.